Strada Aviator Popisteanu, nr 16, Bucuresti
L-V: 8:00 – 19:00 / D: Inchis

Condromalacia patelara - ce este si cum se trateaza

condromalacia patelara

Condromalacia patelara reprezinta afectarea cartilajului articular al rotulei si uzura lui, avand efect in acelasi timp si asupra cartilajului femurului ce se afla in contact cu rotula.

Rotula este osul rotund aflat in partea anterioara a genunchiului si face parte din mecanismul extensor al genunchilui, impreuna cu muschii cvadriceps si tendonul rotulian. Are o suprafata articulara neteda si alunecoasa ce vine in contact cu santul femural numit “femoral groove”, explica doctorul ortoped Tarek Nazer pentru Ziare.com.

Sanatate la-ndemana cu dr. Tarek Nazer: Ce sunt infiltratiile intra-articulare si la ce ajuta

Condromalacia patelara este des intalnita in Romania, cele mai frecvente cauze fiind:

– Imbatranirea, dupa o varsta cartilajul incepe sa cedeze, mai ales in zonele solicitate cum ar fi zonele portante si patelo-femurale ale genunchiului, determinand deteriorarea cartilajului din cauza uzurii si aparitia zonelor de condromalacie a rotulei, provocand dureri articulare in partea anterioara a genunchilui.

– A doua cauza des intalnita la tineri, mai ales la sportivi, este malpozitia rotulei in santul femural, atunci cand rotula nu sta perfect in santul femural si se deplaseaza superior, inferior, medial sau lateral si apare un exces de frecare a rotulei fata de alte zone articulare ce duce la deteriorarea cartilajului. Aceasta poate fi o problema congenitala sau una mecanica a rotulei.

– Alta cauza poate fi forma mai plata a santului femural fata de normal ce duce automat la instabilitatea rotulei si cresterea frecarii articulatiei patelo-femurale.

Cele mai frecvente simptome sunt durerea sau intepatura pe partea anterioara a genunchiului, mai ales in timpul efectuarii unei activitati cum ar fi urcarea sau coborarea scarilor sau statul in genunchi.

Pacientii care sufera de aceasta afectiune adopta o pozitie antalgica stand cu picioarele intinse pentru a reduce frecarea si zona de stres asupra rotulei. Alt simptom des intalnit este trosnitul ce se aude la flexia si extensia genunchiului.

Diagnosticul se pune pe baza unui examen clinic, radiografii speciale de tip skyview si examen imagistic prin rezonanta magnetica nucleara (RMN).

Sanatate la-ndemana: Suferi de artroza? Poti fi un meteorolog bun!

Tratamentul nechirurgical da rezultate foarte bune in stadiile incipiente prin:

– kinetoterapie care se axeaza pe intarirea muschilor genunchiului ce permite imbunatatirea pozitia rotulei in santul femural si intarirea muschilor prin exerciti de stretching ce permit reducerea stresului patelo-femural.

– Infiltratii intra-articulare cu PRP (plasma imbogatita cu trombocite) si acid hialuronic.

– schimbarea stilul de viata si dieta adecvata.

Tratamentul chirurgical include foarte multe metode de operatii in functie de cauza, cele mai frecvente sunt:

artoscopia de genunchi pentru a netezi suprafata asupra articulatiei prin debridare, ce permite o alunecare mai buna si frecare mai redusa, in aceeasi procedura se mai pot face diferite proceduri cum ar fi: lateral release (detensionarea laterala a rotulei), micro-fracturi, transplant de cartilaj, intarirea mediala a rotulei prin reconstructia ligamentul femuro-patelar medial;

– metoda deschisa cu transpozitia osoasa a rotulei ce permite asezarea rotulei in pozitie anatomica reducand frecarea cauzata de pozitia gresita;

– alta metoda, din pacate rar efectuata in Romania din cauza costului mare, este proteza patelo-femurala. Aceasta procedura consta in inlocuirea articulatiei patelo-femurala cu una metalica ce trateaza eficient si cu rezultat foarte bun stadiile avansate de artroza femuro-patelara;

– cea mai noua metoda de tratament a condromalaciei mai ales la tineri este folosirea BMAC (Bone Marrow Aspirate Concentrate) cu celulele stem in regenerarea de cartilaj, fiind o metoda de succes, dar foarte costisitoare.

Doctor ortoped Tarek Nazer, medic specialist ortopedie si traumatologie, specialist in chirurgie artroscopica, leziuni sportive si proteze personalizate. Medic ortoped cu experienta de cinci ani in unele dintre cele mai mari spitale din Anglia si vicepresedinte al Asociatiei Sanatate la Nivel European. Timp de doi ani a lucrat cu Phil Hirst, medicul echipei Manchester United.

Leave a comment