Strada Aviator Popisteanu, nr 16, Bucuresti
L-V: 8:00 – 19:00 / D: Inchis

De ce apar bataturile - cum pot fi prevenite si la ce afectiuni pot duce

bataturile

Bataturile sunt ingrosari dureroase ale pielii care apar din cauza suprasolicitarii mecanice. Acestea reprezinta o reactie de aparare a pielii la adresa unei hiperpresiuni pe anumite puncte ale piciorului sau mainii.

Localizarea cea mai frecventa este cea plantara, urmata apoi de palme, coate, genunchi si degete.

Care sunt cauzele

Bataturile apar din cauza unui dezechilibru anatomo-functional al piciorului cu modificarea zonelor de presiune si suprasolicitarea anumitor suprafete de pe talpa.

Cele mai frecvente cauze sunt anomaliile anatomiei oaselor piciorului (hallux valgus, hallux rigidus, platfus), purtarea de incaltaminte sau sosete nepotrivite, ortostatism (mentinerea corpului in pozitia verticala) prelungit, prezenta unei deformari sau denivelari in incaltaminte (o pietricica), obezitatea, boli metabolice (picior diabetic) si reumatologice (poliartrita reumatoida) sau traumatismele.

Iata si de ce apar crampele musculare si cum pot fi prevenite

Cum se manifesta

Simptomele includ dureri la mers sau la purtarea pantofilor si dificultati la incaltare, cu limitarea progresiva a mersului.

Cum se pot trata

Tratamentul nechirurgical presupune adaptarea incaltamintei cu una comoda, normalizarea greutatii, limitarea ortostatismului prelungit sau tratarea bolilor de baza. Iar tratamentul chirurgical se aplica doar dupa esecul tratamentului conservator.

Cum se pot preveni

-se va purta incaltaminte adecvata si incapatoare;
-se vor purta sosete potrivite;
-sa vor folosi inserturi ortopedice (talonete) pentru a tine piciorul si degetele de la picioare intr-o pozitie cat mai comoda.

Neglijate, bataturile pot duce la aparitia unor complicatii precum tulburarile de mers, artrita, bursita sau ulcere cutanate.
Citeste si

Doctor ortoped Tarek Nazer, medic specialist ortopedie si traumatologie, specialist in chirurgie artroscopica, leziuni sportive si proteze personalizate. Medic ortoped cu experienta de cinci ani in unele dintre cele mai mari spitale din Anglia si vicepresedinte al Asociatiei Sanatate la Nivel European. Timp de doi ani a lucrat cu Phil Hirst, medicul echipei Manchester United.

Leave a comment