Scroll Top
Strada Aviator Popisteanu, nr 16, Bucuresti
L-V: 8:00 – 19:00 / D: Inchis

Artroscopia de genunchi este o procedura chirurgicala, care se realizeaza folosind o camera foarte mica ce se introduce in genunchi si ofera medicului o imagine clara a interiorului genunchiului. Acest lucru il ajuta sa diagnosticheze si sa trateze leziunile existente.
Este nevoie de 2 sau 3 incizii de cativa mm pentru a efectua aceasta interventie. Artroscopia genunchiului este o metoda minim invaziva si astfel perioada de recuperare se scurteaza.

Descriere 

In timpul procedurii, chirurgul introduce artroscopul (o camera mica) in articulatia genunchiului prin 2-3 mici incizii. Artroscopul trimite imaginea marita de aproape 10 ori la un monitor. Pe monitor, medicul poate vedea structurile din genunchi, marite in detaliu. Rezolvarea leziunilor se face cu instrumente chirurgicale de dimensiuni mici.

Cand este indicata artroscopia de genunchi?

Atunci cand exista o durere de genunchi care nu cedeaza cu tratamentele nechirurgicale: repaus, tratament medicamentos, fizioterapie, infiltratii locale.
Orice genunchi dureros trebuie investigat, printr-o radiografie simpla si RMN. Ulterior in functie de afectiunile care genereaza durerea, se recomanda tratamentul chirurgical sau nu.

Indicatiile absolute ale artroscopiei de genunchi:

Leziuni de menisc
leziune de meniscLeziuni de cartilaj
Gonartroza stadiu 1-2 – Sindrom de impingement femuro-patelar pentru shaving – Ruptura de ligament incrucisat anterior si/sau posterior
Corpi liberi intraarticulari

Ce facem inainte de operatie

Inainte de operatie, pacientul trebuie investigat si tratat pentru celealte probleme medicale concomitente. Se vor efectua analize de sange, electrocardiograma, radiografie pulmonara (toate aceasta investigatii sunt necesare inainte de orice interventie ce include anestezie locala sau generala . Daca exista si alte probleme medicale, va fi nevoie de investigatii suplimentare.
Artroscopia de genunchi se efectueaza in general cu anestezie tip rahi ce va permite sa ramaneti treji in timpul operatiei, fara insa a simti durere. Artroscopia de genunchi dureaza in medie 45-60 de minute si depinde de complexitatea leziuni. Inainte de operatie, informati chirurgul despre orice tratamente urmate in prezent.

Operatia

Trebuie sa veniti la spital in dimineata operatiei. Nu mancati si nu beti nimic dupa ora 24, in noaptea dinaintea operatiei.

Procedura
Dupa ce se efectueaza anestezia aleasa de medicul anestezist impreuna cu pacientul, artroscopie de genunchichirurgul ortoped va face 2 sau 3 mici incizii la nivelul genunchiului afectat. O solutie sterila (ser fiziologic) va fi introdusa in genunchi pentru a creste volumul, ceea ce permite o miscare mai usoara a instrumentelor si ajuta chirurgul sa vada in mare detaliu prin intermediul camerei . Se confirma diagnosticul si se vor introduce instrumentele printr-o alta mica incizie. Aceste instrumente ar putea fi foarfece, shavere, sau lasere ce ajuta medicul in rezolvarea problemei. Dupa terminarea procedurii veti fi mutat/a din sala de operatie intr-un salon unde nu veti sta mai mult de 24 ore ( pana la externare).

Artroscopia este o metoda moderna de tratament in care rata succesului depinde foarte mult de medicul care efectueaza artroscopia dar si de instrumentarul si calitatea camerei folosite, de aceea noi mereu recomandam ca aceasta operatie sa fie facuta intr-un centru medical dotat pentru a obtine cele mai bune rezultate.

Recuperarea

Recuperarea dupa o artroscopie de genunchi este mult mai rapida decat dupa o operatie clasica, deschisa, la nivelul genunchiului. Sfaturile ce trebuie urmate cu atentie in primele zile dupa operatiei sunt :
– Genunchiul va fi umflat datorita serului introdus in genunchi intraoperator
– Tineti piciorul mai sus de nivelul inimii (pe o perna sau suport) in primele zile postoperator. Aplicati gheata la nivelul genunchiului dupa indicatiile doctorului ortoped pentru a ameliora durerile si a scade inflamatia.

Bandajul si pansamentul dupa operatie

Veti parasi spitalul cu un pansament si o fasa elastica la nivelul genunchiului. Acesta va trebui pastrat curat si uscat. Numai medicul are voie sa schimbe pansamentul (in nici un caz nu faceti acest lucru singuri).

Mersul

Cei mai multi pacienti nu au nevoie de carje sau cadru pentru a se deplasa imediat postoperator , in unele cazuri este necesar folosirea carjelor pentru o perioada de 5-7 zile (se va decide in functie de complexitatea cazului). In anumite cazuri noi recomandam pentru refacerea lubrefierii normale a articulatiei, o serie de 3 infiltratii, la 14 de zile postoperator. Controlul durerii post operator este foarte important (echipa noastra are o schema speciala foarte eficienta pentru controlul durerii, dovedita prin studii realizate pe sute de pacienti).

Exercitii pentru intarirea genunchiului

Echipa noastra a stabilit o serie de exercitii ce trebuie efetuate dupa operatie ce vor ajuta la recuperarea rapida a miscarii si la intarirea musculaturii genunchiului cat mai rapid posibil.

Prevenirea complicatiilor

Ca orice alta interventie chirurgicala si aceasta prezinta unele riscuri. Acestea insa, apar foarte rar, sunt minore si tratabile in cele mai multe cazuri.

Complicatii posibile:

– Infectia

– Formarea cheagurilor de sange la nivelul gambelor

– Acumularea de sange in articulatia genunchiului

Semnale de alarma. Anuntati medici nostri daca apar oricare din urmatoarele simptome:

– Febra

– Frison

– Caldura sau roseata persistenta la nivelul genunchiului

– Durere persistenta sau care creste in intensitate

– Umflarea importanta a genunchiului

– Durere la nivelul gambei, care creste in intensitate

Rezultate

Rezultatele artroscopiei sunt foarte rapide in general, depind foarte mult de pacient dar si de complexitatea operatiei avand in vedere ca prin atroscopie se pot trata mai mult de 10 afectiuni diferite ale genunchiului.

Pretul unei artroscopii este intre  6500 – 8500 ron la un spital privat
Dr Tarek nazer este supraspecializat in chirurgia artroscopica 
Sunati pentru o opinie : 0721.197.077

Echipa specializata in chirurgia artroscopia minim invaziva Dr Tarek Nazer medic ortoped specializat in Anglia efetueaza sute de artroscopii pe an.

Comments (6)

Buna,
Am gasit acest articol pe facebook despre artoscopie
Intrucât sunt diagnosticat cu poliartrita reumatoida, am dureri mari de genunchi, mersul nu îl mai pot controla din cauza durerilor. Am 54 de ani.sunt pensionat pe caz de boala PR.
as dori sa stiu va rog daca se poate face ceva pentru mine.
La ce spital va gasesc, multumesc respectuos
Pot fi contactat la iulianbalan2006@gmail.com
0766399595
IULIAN BALAN

Va asteptam cu drag , sunati la 0721.197.077

Buna ziua.Daca o persoana sufera de diabet are voie sa i se faca o astfel de operatie?

Atat timp cat este controlat Diabetul cu siguranta

Bună. Puteți sa îmi spuneți va rog frumos. Am ruptura de ligament încrucișat anterior și ruptura de menisc (torta de cos).cat ma costa operația?. Fără casa de asigurări

Costul variaza in functie de numarul de suturile folosite si sitemul de fixarea a ligamentului si variaza intre 6500 ron si 12000 ron

Leave a comment