Strada Aviator Popisteanu, nr 16, Bucuresti
L-V: 8:00 – 19:00 / D: Inchis

hernie de disc

consultatie ortopedie bucuresti

Hernie de disc

Hernie de disc se produce atunci cand centrul gelatinos ( nucleul ) al discului împinge inelul exterior fibros (annulus) si intra astfel in contact cu o radacina nervoasa . Durerea lombara care nu se remite in cateva zile poate fi cauzata de o leziune a unui disc .Chiar si o leziune mica poate produce dureri care dureaza de saptamani , luni , sau chiar mai mult. Nu este foarte clar de ce pacientii au simptomatologie diferita chiar daca au leziuni discale similare.  In anumite cazuri se produce migrarea catre canalul spinal si astfel compresia nervilor ceea ce duce la aparitia durerii si a paresteziilor ce pt evolua pana la sindromul de “coada de cal” . Cel mai frecvent o hernie de disc se manifesta sub forma de sciatica (durere ce iradiaza in fesă și picior, amorțeală, furnicături sau slăbiciune. Pot apare simptome de sciatica si fara durere), iar durerea lombara trece in plan secund.

hernie de disc

Stadializarea de hernie de disc:

1 – durere lombara ( lombalgie)
2 – durere intensa, acuta , pozitie antalgica ( spatele drept) – lumbago
3 – radierea durerii catre membrul inferior ( lombosciatica)
4 – stramtarea canalului vertebral ( discartroza)

Spondiloza degenerativa

Modificarile degenerative ale coloanei vertebrale pot duce la aparitia durerilor de spate. Dupa varsta de 25 de ani discul vertebral sufera un proces de involutie.

Spondilolistezis

“Alunecarea” unei vertebre fata de o alta adiacenta poate da compresia nervilor spinali si durere de spate.

Stenoza spinala

Stenoza spinala apare atunci cand spatiul din jurul maduvei spinarii se ingusteaza si pune presiune pe nervii spinali .Pot aparea “pintenii spinali” ( osteofite) ca mecanism de adaptare, dar si acestia pot duce la ingustarea canalului spinal.

Scolioza

Este o curbura anormala a coloanei vertebrale ( coloana are forma literei “s”). Aceasta deformare a coloanei poate provoca dureri de spate .

Alte cauze

Există și alte cauze de dureri de spate , dintre care unele pot fi grave . Dacă aveți istoric de boală arterială , cancer , sau durere care nu se remite trebuie să vă adresați medicului dumneavoastră. In functie de simptomele dumneavastra medicul va face o examinare atenta si poate recomanda investigatii suplimentare precum : radiografii, RMN, CT, osteodensimetrie.   Sindromul de coada de cal (cauda equina) – rar, dar o situație de urgență in care nervii sunt presati. Acest sindrom poate provoca dureri de spate intense plus afecțiuni intestinale și disfuncția vezicii urinare (de obicei imposibilitatea de a urina), senzație de amorțeală în zona perineala și slăbiciune la nivelul membrelor inferioare. Acest sindrom are nevoie de tratament urgent pentru a preveni dezvoltarea unei leziuni permanente. Consultați imediat un medic dacă suspectați aparitia acestui sindrom.

TRATAMENT

In general tratamentul durerilor lombare se încadrează într- una din cele trei categorii : medicamentos , recuperare medicala si chirurgical .

Tratamentul conservativ

Medicamente : Apirina, paracetamol, antinflamatoare nesteroidiene, miorelaxante, infiltratii locale, Kinetoterapia ( recuperare medicala) si fizioterapia : căldura , gheață , masaj , ultrasunete , si stimularea electrica . De asemenea poate fi utila tereapia chiropractica si purtarea de orteze sub forma de corset.

infiltratii coloana

Tratamentul chirurgical

Interventia chirurgicala pentru durerile de spate ar trebui să fie luata în considerare numai atunci când opțiunile de tratament nechirurgical au eșuat . Cel mai bine este să încercați optiuni nechirurgicale timp de 6 luni până la un an înainte de o interventie chirurgicala . Unii pacienți nu sunt candidați pentru o intervenție chirurgicală , chiar dacă acestia au dureri semnificative și alte tratamente nu au dat roade . Unele tipuri de dureri de spate cronice , pur și simplu nu pot fi tratate cu interventii chirurgicale .
Fuziunea spinala este în esență un proces de ” sudare ” a vertebrelor . Ideea de bază este de a fuziona vertebrele dureroase , astfel încât să se vindece într-un singur os , solid , eliminand astfel mișcarea între segmentele vertebrale . Rezultatele fuziunii ( artrodrezei) variază de la foarte eficient la a nu funcționa deloc. Recuperare completă poate dura mai mult de un an .
Inlocuirea discului intervertebral presupune eliminarea discului și înlocuirea lui cu piese artificiale , similare pentru înlocuirea șoldului sau a genunchiului .Operatia se face prin abdomen , de obicei, pe două discuri inferioare ale coloanei vertebrale.

 

 

Leave a comment