Durerea de genunchi reprezinta una dintre cele mai intalnite dureri articulare la tineri si la varstnici, dar de multe ori este neglijata de catre pacienti inca din stadiile incipiente, ceea ce poate duce la complicatii si afectiuni mai grave ulterior.
O durere de genunchi fara traumatism ar trebui sa atraga atentia pacientului imediat, fiind primul semn de alarma prin care corpul incearca sa avertizeze de existenta unei probleme ce nu trebuie neglijata.
Durerea poate fi provocata de structurile osoase ale genunchiului (femur, tibie si rotula) sau de ligamente, cartilaje si meniscuri, explica doctorul ortoped Tarek Nazer pentru Ziare.com
Locul dureros ne poate ajuta sa stim care dintre aceste structuri sufera si necesita atentie. Durerea poate fi pe partea interna, externa, anterioara sau exterioara a genunchiului.
Sanatate la-ndemana cu dr. Tarek Nazer: Ce sunt, cum apar si cum poti scapa de monturi
Exista trei tipuri de dureri:
1. Durere de tip acut in urma unui traumatism, ce poate fi o fractura, o leziune de ligament (LIA,LIP, CL,LCL), o leziune de menisc, o luxatie de rotula sau o bursita.
2. Durere cronica, ce apare in lipsa unui traumatism si este legata de activitatiile zilnice (tendinita rotuliana, gonartroza, artroza femuro-patelara)
3. Durere de cauza reumatoida de la o afectiune reumatica preexistenta (artrita reumatoida, guta).
Premiera medicala in Romania: Cum sa iti rezolvi problemele la genunchi Interviu cu dr Tarek Nazer
Articulatia genunchiului este solicitata de sute de ori intr-o zi in timpul mersului, la urcat si coborat scari sau la diferite activitati.
Orice durere care nu raspunde la repaus ne atrage atentia si necesita prezentarea la un medic pentru a gasi cauza si a incepe tratamentul potrivit din stadiul incipient. Sunt insa si unele dureri care cedeaza la medicamente antiinflamatoare si antialgice ce pot masca problema adevarata si pot progresa discret catre o afectiune mai grava a genunchiului.
Sanatate la-ndemana: Suferi de artroza? Poti fi un meteorolog bun!
Medicul va examina genunchiul si va cere investigatii paraclinice (radiografie, RMN, analize) dupa caz pentru a gasi cauza durerii si a incepe tratamentul cat mai repede.
Tratamentul poate fi unul simplu, prin repaus, medicamente, infiltratii sau prin tratament chirurgical.
Pacientii care sufera un traumatism ar trebui sa opreasca imediat activitatea pe care o desfasoara, sa aplice comprese reci local la zona traumatismului, sa puna piciorul afectat in pozitie procliva si sa se prezinte la un medic ortoped pentru o evaluare corecta.
Un pacient care se prezinta la primele semne ale unor probleme articulare poate evita interventii majore pe viitor. Neglijenta si mascarea durerii cu antiinflamatoare si antialgice nu rezolva problema si o pot agrava in timp.
Sanatate la-ndemana cu dr. Tarek Nazer: Ce sunt infiltratiile intra-articulare si la ce ajuta
Doctor ortoped Tarek Nazer, medic specialist ortopedie si traumatologie, specialist in chirurgie artroscopica, leziuni sportive si proteze personalizate. Medic ortoped cu experienta de cinci ani in unele dintre cele mai mari spitale din Anglia si vicepresedinte al Asociatiei Sanatate la Nivel European. Timp de doi ani a lucrat cu Phil Hirst, medicul echipei Manchester United.