Entorsele sunt leziuni traumatice închise ale articulațiilor si sunt cauzate de mișcări forțate care depășesc amplitudinea fiziologica, sau de miscari nefiziologice ale articulatiei respective. Genunchiul joaca un rol important in biomecanica statica si dinamica a membrului inferior, si prin slaba acoperire musculara la nivelul articulatiei comparativ cu soldul , devine deosebit de predispus si vulnerabil traumatismelor atat directe cat si indirecte. Miscarile anormale ale genunchiului, pot produce leziuni ligamentare de diverse grade, substratul morfopatologic al entorselor de geunchi, care ocupa ca frecventa locul al doilea dupa entorsele gleznei, in patologia traumatica. Entorsa apare in urma miscarii de abductie sau aductie cu genunchiul intins, in miscari de rotatie externa, precum si in hiperflexii sau hiperextensii. Desigur, forta care determina aceste miscari, trebuie sa depaseasca rezistenta ligamentara.
Există patru ligamente principale ale genunchiului, care pot fi afectate :
Ligamentul incrucisat anterior si posterior si Ligamentele colaterale Medial si Lateral.
Un ligament poate fi intins (luxat), sau, uneori, rupt. Ruptura unui ligament poate fi partiala (doar unele dintre fibrele care compun ligamentul sunt rupte) sau completa (ligament este rupt complet). Leziunile ligamentare ale genunchiului pot provoca durere, tumefiere(umflare), sensibilitate, vânătăie și limitarea miscarilor.Genunchiul poate deveni instabil și se poate sa mergeti schiopatat.
Tratamentul depinde de o serie de factori, inclusiv care ligament este accidentat și cat de activa este persoana afectata.Tratamentul initial consta in evitarea masajului ( spirt), a căldurii, si a efortului fizic.Masurile de urmat sunt : protectie, repaus, gheata, compresie (cu un bandaj) și elevatie( pozitie procliva). Se recomanda tratamentul cu 2 tablete de paracetamol ( de evitat in cazul afectiunilor hepatice) in mod regulat de 4 ori pe zi, ibuprofen ( daca nu este contraindicat de afectiuni gastrice) 400 mg de 3 ori pe zi. În funcție de prejudiciul ligamentos se poate recomanda să purtati o proteza speciala ( tratamentul modern) pentru a sprijini genunchiul în timp ce se vindeca ligamentele deteriorate, sau atela gipsata ( clasic) pentru a preveni miscarile de lateralitate ale articulatiei genunchiului. Foarte important de știut ca in urma unui entorse grave puteți avea o leziune ascunsa de ligamentele sau menisc de aceea trebuie acordata mare atenție si sa va adresați întotdeauna un medic specialist pentru un consult in urma unui entorse.