Scroll Top
Strada Aviator Popisteanu, nr 16, Bucuresti
L-V: 8:00 – 19:00 / D: Inchis

Gonartroza (Atroza de genunchi)

gonartroza

GONARTROZA (Atroza de genunchi)

Gonartroza (artroza genunchi) apare ca un dezechilibru functional dintre rezistenta structurilor articulare si presiunea exercitata asupra lor.Este cea mai frecventa forma de artroza, dar si cea mai bine tolerata.gonartroza 1
Gonartroza este caracterizata prin pierderea localizata a cartilajului, remodelarea osului adiacent și inflamația asociata. O varietate de traume pot declanșa aceasta afectiune. Gonartroza include un proces de distrugerea articulara  lent, dar eficient, care de multe ori compensează trauma inițială. Cu toate acestea, la unele persoane,apare durerea invalidanta. Există o mare variație a simptomatologiei intre persoane si chiar intre articulatii diferite alea aceleasi persoane.

Simptomatologie al gonartrozei

Dureri articulare cu debut lent, exacerbate de exercitii fizice si ameliorate de repaus. Durerea de genunchi este de obicei bilaterala. Are caracter mecanic ( apare la primii pasi , se amelioreaza si apoi reapare dupa efort). Uneori durerea poate trezi pacientul noaptea. Acest lucru se întâmplă , în general, doar in formele severe.

Alte simptome ale gonartrozei sunt : tumefactie ( cauzata de osteofite ), limitarea miscarilor,crepitus, senzatie de macinare la mers , dar si deviatii ale genunchiului si laxitate articulara.Durerea poate varia cu zile bune și zile rele , uneori, în funcție de cât de activ ati fost , dar , uneori, pentru niciun motiv evident . Unii oameni considera ca schimbarile de vreme (mai ales umedă și de joasă presiune ) fac durerea si rigiditatea mai severe , acest lucru se datoreaza fibrelor nervoase din capsula genunchiului ce sunt sensibile la modificările presiunii atmosferice .

Cum este diagnosticata gonartroza ?

Medicul va pune diagnosticul de artroza de genunchi pe baza simptomelor și a examinarii clinice.Examenul radiologic este cel mai util pentru diagnosticarea gonartrozei.Pe radiografie se pot vedea modificări precum osteofitoza , îngustarea spațiului articular și depozite de calciu în interiorul articulatiei. Radiografia nu este un bun indicator al severitatii bolii , astfel pot fi pacienti cu modificari avansate , dar cu simptomatologie minima.

Uneori poate fi necesara o investigatie suplimentara (de ex : RMN). Nu exista niciun test de sange pentru a diagnostica osteoartrita , dar poate fi folosit pentru a exclude alte condiții.

stadiile de artroza ale genunchiului

Diagnosticul de gonartroza (artroza genunchi) poate fi făcut si doar clinic, fara investigații, dacă o persoană: Este în vârstă de 45 ani sau mai mult și Are dureri articulare exacerbate de activitate și Fie nu are rigiditate a articulatiei dimineata sau aceasta nu dureaza mai mult de 30 de minute. Diagnosticul diferențial se face cu : bursita prepatelară, durere de sold sau la nivelul coloanei vertebrale care radiaza la nivelul genunchiului.

banner clinica masaya

Tratamentul aplicat in gonartroza

Nu există încă niciun tratament pentru artroza , dar există o serie de metode care pot ajuta in reducerea durerii si a simptomelor .
Tratament nechirurgical al gonartrozei :
– Paracetamolul este , de obicei, cel mai bun și cel mai bine tolerat analgezic , dar asigurați-vă că luați doza corectă , deoarece mulți oameni iau prea puțin  se recomanda 1 g (de obicei 2 comprimate) de 3 sau 4 ori pe zi
– Combinatii paracetmol cu opioid slab ( codeina ) sau tramadol , acestea pot insa da efecte secundare , cum ar fi amețeli și constipație .
– Medicamente anti-inflamatorii ( ibuprofen)  acestea au un risc ușor crescut de atac de cord sau accident vascular cerebral si trebuie evitatate daca fumați sau aveți probleme de circulatie , diabet zaharat , hipertensiune arteriala sau de înaltă colesterol. Cremele și gelurile anti
– inflamatoare nesteroidiene sunt o opțiune bună dacă aveți probleme cu administrarea comprimatelor. Pot fi aplicate direct pe zona dureroasa de trei ori pe zi si nu este nevoie sa masati zona , ele se vor absorbi. Crema de capsaicina este extrasa din planta de piper ( capsicum ) și este un analgezic eficient și bine tolerat. Ameliorarea durerii începe după câteva zile și ar trebui să -l încercați pentru cel puțin două săptămâni înainte de a decide dacă este de ajutor.

– Stimularea electrica nervoasa transcutanata ( TENS ) poate fi utilizata pentru ameliorarea durerii , deși aceasta nu funcționează pentru toată lumea , orteze, fizio si kinetoterapie.

Infiltratiile cu substante vascoelastice sau cu Plasma imbogatita cu trombocite este un tratament de succes in gonartroza si au rezultate foarte bune daca  indicatia este corecta .infiltratie genunchi
– in functie de gradul OA pot fi folositoare in prevenirea dezvoltarii acestei afectiuni si in a controla durerea, au dezavantajul ca pot fi costisitoare, dar sunt recomandate de majoritatea practicienilor.
– infiltratii locale cu acid hialuronic sau PRP ( plasma imbogatita cu trombocite ), care ajuta la lubrefierea articulatiei , reducerea dureri si refacerea cartilajului deteriorat. 

Tratament chirurgical al gonartrozei 

– Proteza totala de genunchi este frecvent utilizata, cu o durata de viata de 15 ani.In cazul in care alte tratamente nu au dat rezultate protezarea este foarte utila pentru ameliorarea durerii.

proteza de genunchi

Leave a comment