Scroll Top
Strada Aviator Popisteanu, nr 16, Bucuresti
L-V: 8:00 – 19:00 / D: Inchis
leziune-de-menisc

LEZIUNE DE MENISC

Meniscurile sunt fibrocartilaje intraarticulare situate intre femur si tibie. Sunt in numar de 2 la nivelul fiecarui genunchi si au forma semilunara. Meniscul medial are forma litere „C”, iar meniscul lateral are forma literei „O” Cele doua meniscuri pot fi lezate usor printr-o miscare de rotatie a genunchiului in timpul unui efort sustinut. Ruperea partiala sau totala a meniscului apare la o miscare brusca de torsiune sau rotatie a coapsei, in timp ce piciorul sta pe loc (de exemplu, la intoarcerea brusca pentru a lovi mingea de tenis).

leziuniile de mensic

Daca ruptura de menisc este minima, meniscul ramane conectat in partea anterioara si posterioara a genunchiului; daca ruptura meniscului este mare, meniscul poate sa atarne de un filament al cartilajului. Gravitatea unei rupturi ale meniscului depinde de localizare si extensie. Un menisc poate fi rupt, de obicei după o puternica răsucire a genunchiului (este frecvent rănit în cazul persoanelor care practica sportul , în special rugby, fotbal și schi).

Ce simt cand am leziune de menisc ?

Simptomele pot fi : durere de genunchi, umflare (edem) local la nivelul genunchiului , și blocare genunchiului, dar si “trosnituri”. Unele leziuni ale meniscului se vindeca de la sine aici vorbim de leziuni grad 1 care sunt foarte mici, dar majoritatea necesita o interventie chirurgicala de a stabiliza( repara) sau îndepărta meniscul rupt ( leziune de menisc grad 2 , 3 , 4 ).
Fiecare articulație a genunchiului conține menisc medial ( intern ) și menisc lateral (extern ).

Meniscurile sunt “tampoane de cauciuc groase” de țesut cartilaginos.Sunt în forma literei “ C” și devin mai subțire spre mijlocul articulației. Meniscul este situat peste stratul subțire a cartilajului care acoperă partea superioară a tibiei.

leziune de menisc

Rolul meniscului : actioneaza ca amortizoare pentru a absorbi impactul rezultat in urma contactului partii superioară a piciorului (femur- osul copasei) si a partii inferioare a piciorului ( tibia- osul gambei), de asemenea contribuie la îmbunătățirea mișcarii și a stabilitatii genunchiului.

Cum stiu ca am leziune de menisc ?

Diagnosticul leziunea de menisc se pune pe baza:
-examenul clinic al articulatiei genunchiului.leziune menisc rmn
-RMN este investigatia de electie
–  se poate vedea natura leziunii si extiderea acesteia

Cum se trateaza leziunea de menisc ?

Tratamentul afectiunilor meniscului:
Tratamentul inițial ar trebui să urmeze formula: protectie, repaus, gheata, compresie (cu un bandaj) și elevatie( pozitie procliva). Acest lucru, combinat cu calmante, ajută la rezolvarea durerii inițiale și umflarii. Continuarea tratamentului depinde apoi de dimensiunea rupturii, de severitatea simptomelor, de gradul de afectarii astilului de viața , vârsta dumneavoastră, și starea de sănătate generală.Marea majoritate vor necesa

Interventie chirurgicala – Artroscopie de genunchi
Artroscopia de genunchi este o procedură ce permite evaluarea interiorului genunchiului folosind un artroscop ( este ca un telescop subtire, cu o sursa de lumina prin care se amplifica structurile din interiorul genunchiului). Două sau trei (mai puțin de 1 cm) incizii mici se fac pe partea din față a genunchiului.Articulația genunchiului este umpluta cu lichid și artroscopul este introdus în genunchi. Instrumente mici, special concepute pot fi apoi introduse în genunchi prin celelalte incizii mici. Aceste instrumente sunt folosite pentru a repara, tăia,pentru a biopsia, apuca, etc, in interiorul articulatiei.

Artroscopie de genunchi

Artroscopia genunchiului poate fi utilizata pentru a diagnostica și, de asemenea, pentru a trata leziunile meniscale. In cazul in care dimanica articulatiei este afectata se poate recomanda inlocuirea lichidului sinovial , ce poate imbunatatii mobilitatea si reduce durerea.
In urma interventiei chirurgicale, va trebui recuperare medicala – kinetoterapie, pentru a menține genunchiul activ (ceea ce încurajează vindecarea), și pentru a consolida muschii din jur necesari stabilitatii genunchiului.

Comments (59)

Buna ziua!
In urma examinarii RMN,am fost diagnosticat astfel:
-sinovita genunchi drept cu cantitate medie de lichid,
-leziuni degenerative radacina anterioara menisc extern si corn posteror
menisc intern,
-LIA cu leziuni fibrilare,fara intreruperea continuitatii,fina lama de l-ichid periligamentar.
Ce ar trebui facut in cazul meu,tinand cont de faptul ca serviciul meu presupune mult teren(10-15 km /zi)
Multumesc frumos!

La examinarea RMN s-a constatat ” Meniscul intern prezinta o leziune de tip II la nivelul cornului posterior si jumatatii posterioare a corpului (traiect longitudinalde fisura)” Vreau sa stiu daca trebuie operatie sau se poate vindeca prin fizioterapie si kinetoterapie.
Multumesc anticipat pentru un raspuns pertinent. (Am varsta de 60 ani si alerg in fiecare saptamana de doua ori cate 8 km)

Daca este simptomatic si nu aveti alte probleme in articulatie cum ar fi artroza este de operat

La mine este : leziube liniara menisc fara interesareasuprafetelor articulare , leziune liniare corp si corn posterior intern cu :interesarea suprafetei articulareinferioare, leziuni ale cartilajului articular si edem subcortical condil femuro-tibial intern .Leziunecvasicompleta LIA cu edemsi inchistate lichidiene .
Cum se traduce ????

Se traduce prin faptul ca aveti o leziune de menisc , cartilaj si ligament ce necesita interventie chirurgicala

Rezultatul examinarii RMN este :”La nivelul cornului posterior al meniscului medial exista un aspect de ruptura cu traiect oblic,ce implica suprafata articulara superioara si se asociaza cu un chist paramenuscal, lobulat, septat de aproximativ 33/10 mm ce are orientare posteromediala spre regiunea inercondiliana.
Menisc lateral de aspect normal.” Necessita operatie?

Da, conform rezultatului de la RMN se recomanda artroscopia de genunchi

LeZiune grag 1 corn posterior meniscal intern. Operatie?

Se poate si fara operatie

modificare liniara la nivelul corpului si cornului posterior al meniscului tip 2 fara raport cu suprafetele articulare si fara deplasarea fragmentelor lezionale, 15 ani sportiv de performanta , este necesara operatia?

Teoretic se paote trata si fara dar trebuie sa veniti la o consultatie

La examinarea RMN a ambilor genunchi a-i sorei mele i s-a dat urmatorul rezultat:

CONCLUZII GENUNCHI DREPT:
Leziune gradul ll-lll corporeo-cornuata posterioara Ml.
Condropatie gradul ll rotuliana si de trohlee femurala.

CONCLUZII GENUNCHI STANG
Leziune gradul ll CPMI.
Condropatie gradul ll rotuliana si de trohlee femurala.
Va rog,ce este de facut domnu’ dr.,necesita tratament sau operatie…
Multumesc anticipat….

Buna ziua
Genunchiul drept este de operat , stangul se poate trata cu infiltratii intra-articulare , va asteptam la o consultatie

Buna ziua!

Rezultat RMN:

– menisc intern suspect de leziune grad I la nivelul cornului posterior

Trebuie operatie sau se poate si fara ?

Va multumesc!

Buna ziua
Leziune de grad 1 nu necesita tratament chirurgical de obicei, dar trebuie sa veniti la o consultatie fizica pentru a spune sigur

Popescu Jacqueline

Bună ziua! Am suferit un accident și în urma RMN concluzia este: La nivelul corpului și cornului posterior al meniscului intern se vizualizează leziune meniscală gradul 2,la nivelul cornului posterior al meniscului extern leziune în banda în hipersemnal PD fatsat care vine în raport cu suprafața articulara leziune grad 3 corelat și integrat clinic. Ce îmi recomandați? Mulțumesc!

Buna zuia
Trebuie a veniti cu Cd la o consultatie, este posibil sa fie tratat si fara operatie

Buna ziua!
In urma durerilor resimtite destul de frecvent, am efectuat un RMN la genunchiul drept. Concluziile/rezultatele investigatiei RMN sunt urmatoarele:
– leziune gradul III la nivelul cornului posterior al MM usor extinsa la nivel corporeal
– leziune gradul II corn anterior MM
– leziune gradul I LIA
– strain grad moderat m. popliteu
– condropatie femuro-tibiala in compartimentul intern.

Domnule doctor, va rog sa-mi spuneti ce-mi recomandati, cum sa procedez, ce sa urmez mai departe. Am 47 de ani.
Va multmesc!!

Da, este de operat, trebuie sa veniti la o consulatie

Buna seara, in urma unei fandari in timpul exercitiilor de fitness urmata de o rasucire usoara de corp am resimtit dureri si ceva trosnituri la genunchi stang. In urma RMN s-au evidentiat urmatoarele:Defect condral focal trohlear grad IV.,Leziune corn posterior menisc intern grad III, Condropatie femurotibiala grad II.,Plica mediala retropatelara incompleta.,Voluminos revarsat fluid intraarticular. Pana ajung la programare imi puteti spune la ce sa ma astept? e nevoie de interventie chirurgicala? sunt fosta sportiva de performanta: haltere+culturism si momentan doar fac sport fara a mai merge la comptetii. Va ultumesc anticipat.

din pacate este de operat , trebuie sa veniti la o consultatie

Dacă este leziune gradul 2 menisc intern și gradul 3 menisc extern ce este de făcut? Mulțumesc mult!

De regula o leziune grad 3 de menisc necesita artroscopia, dar trebuie sa veniti la o consultatie pentru o evaluare completa

Buna ziua,in urma ecografiei s_a concluzionat ca am leziune de menisc medial la ambii genunchi…Exista tratament sau trebuie facuta operatie…Multumesc anticipat!

Buna ziua
Depinde de gradul leziuni, va astept la o consultatie

Buna ziua,

Rezultatul examinarii RMN la genunchiul drept, este
Leziune meniscala cu aspect de ruptura-menisc intern.
Sunt solutii de vindecare fara operatie ?
Multumesc dle doctor.

depinde ce grad este , trebuie sa veniti la o consultatie

Rezultat RMN : leziune de tip interstitial LIA, leziune grad II corp MI, condropatie patelara grad II. Necesită operație sau alt tip de tratament?

Se poate trata si fara operatie dar trebuie sa veniti la o consultatie clinica

Bună seara… Am și eu o problema la ghenunchiul drept în urma unei forțari a acestuia la fotbal.. Am făcut RMN iar rezultatul este următorul :
– meniscul intern prezintă o fisura gradul lll la nivelul cornului posterior ;
– edem osos (hipersemnal T2, ȘTIR, PD) la nivelul condilului femural extern, platoului tibial în 1/2 interna;
-absenta vizualizării ligamentului încrucișat anterior la nivelul inserției femurale și în 1/3 medie, lama de lichid adiacent, cu grosime maxima 4,5 mm – obs ruptura parțială LIA

Va rog domnule doctor spuneți-mi o părere!!!
Va multumesc!!!

Buna ziua
Se recomanda artroscopie pentru menisc si recosntructia ligamentului incrucisat anterior

Buna ziua,
In urma durerilor la mers si a umflaturilor aparute la genunchi , anterior , dar si posterior am efectuat un examen RMN
Examinarea IRM nativa a genunchiului drept evidentiaza:
– piese scheletice cu raporturi normale;
– cartilajul de acoperire al condilului femural intern cu grosime neuniforma;
– fara modificari de semnal subcondrale;
– menisc intern cu hipersemnal radiar cornual posterior ce ajunge tangent la suprafetele articulare;
– menisc extern cu hiposemnal omogen;
– LIA, LIP, ligamente colaterale cu aspect IRM in limite normale;
– lichid intraarticular in cantitate medie;
– infiltratie edematoasa a tesuturilor moi periarticulare in compartimentul intern, extinsa de-a lungul LCM;
– chist popliteu postero-medial multiloculat efilat, cu diametre maxime 2/2.5/5 cm, asociind infiltratie edematoasa si mici fuzee extinse de-a lungul muschiului gastrocnemian corespunzator;
– entezofit corespunzator insertiei patelare a tendonului cvadricepsului.
CONCLUZII:
– Discreta condropatie femurala interna.
– Leziune MI grad II-III.
– Chist Baker.
Domnule doctor , va rog sa-mi faceti cateva recomandari legat de madul de actiune medicala in continuare. Mentionez ca am 58 de ani.
Multumesc !

Buna ziua
se recomanda artroscopie de genunchi pentru a rezolva meniscul

Buna ziua,
In urma durerilor de nesuposrtat am efectuat un RMD nativ la genunchiul stang, rezultatul fiind urmatorul
IRM genunchi stang nativ
Diagnostic de trimitere: sindrom femuro-patelar stang; gonartroza incipienta genunchi bilateral.
Secvente: PD, PD fat sat, T2 fat sat, T2 EG.
Rezultat RMN actual:
Condromalacie patelara grad IV existand mici arii de denudare in zona central superioara, de
maxim 3 mm in diametru; leziunile condrale asociaza important edem atat al maduvei osoase
rotuliene, cat si a partilor moi celulo-grasoase prerotuliene; in mica masura exista edem in
portiunea superioara a grasimii Hoffa si deasemenea intre fibrele tendonului suprapatelar.Leziuni
grad I-II corn meniscal posterior intern si corn meniscal anterior extern, sub forma unor
hipersemnale punctiforme dispersate in substanta intrameniscala, fara interesarea suprafetelor
articulare, sugestive pentru substrat degenerativ.Lichid intraarticular acumulat in cantitate medie
(grosimea stratului de lichid nu depaseste 1.5 cm).Componente osoase articulare cu configuratie
si raporturi normale.Corticala osoasa femuro-tibiala cu grosime si semnal normale.
Cartilaje de acoperire femuro-tibiale cu grosime si semnal normale; suprafete cartilaginoase
netede.Ligamente incrucisate (anterior si posterior) si colaterale (intern si extern) cu traiect,
grosime si semnal normale.
CONCLUZII:
Condromalacie patelara grad IV, cu edem al maduvei osoase si al partilor moi adiacente.
Leziuni grad I-II CPMI si CAME.
Hidrartroza.

Va rog sa-mi spuneti care ar fi posibilitatile de tratament si daca este obligatorie operatia. Mentionez ca am 41 ani.
Multumesc mult!

Din pacate necesita tratament chirurgical , va asteptam la consultatie 0721197077

Buna ,seara am si eu o problema la genunchiul drept ,am efectuat un RMN iar rezultatul este următorul lichid intraarticular, pericondilian ,retro si suprapatelar ,adiacent epifizei proximale peroniere cu grosime maxima de 22 mm.concluzie RMN Hidrartroza ,bursita.Elongatie LIA ,Leziune dracul 1corn posterior menisc lateral .
Modificari incipiente de gonartroza .Va rog dnle dr spunetimi daca este nevoie de intervenție chirurgicală?Multumesc !

nu necesita tratament chirurgical , trebuie sa veniti la o consultatie pentru a stabili metoda potrivita de tratament , sunati la 0721197077 pentru programare

SA TRĂIȚI Va rog sa ma ajutati cu un raspuns La genunchiul stang in urma unui RMN efectuat mi sa dat rezultatul urmator FINA LAMA DE LICHID RETRO SI SUPRAPATELAR. SEMNAL HETEROGEN AL LIGAMENTELOR ÎNCRUCIȘATE ce sugereaza cateva rupturi intertstiale. LEZIUNI GR.2 ALE MENISCULUI INTERN CORN POSTERIOR SI MENISCULUI EXTERN CORN ANTERIOR. FARA PLAJE DE EDEM OSOS.FARA CHIST POPLITEAL. PATELA IN POZ.NORMALA. FARA DEFECTE CARTILAGINOASE PATELARE. TENDOANELE CVADRIGEMINAL SI PATELAR AU ASPECT NORMAL. VA MULȚUMESC ANTICIPAT SI SANATATE

Posibil sa fie nevoie de o artroscopie , trebuie sa veniti la o consultatie , sunati la 0721197077 pentru programare

Buna ziua, in urma RMN-ului la genunchiul stang am primit urmatorul rezultat:
– Meniscul intern prezinta la nivel corporeal un hipersemnal cu traiect orizontal ce se extinde la nivelul ambelor coarne meniscale si comunica cu suprafata articulara inferioara la nivelul cornului posterior, avand semnificatie de leziune grad 3
– Meniscul extern prezinta la nivel corporeal un hipersemnal cu traiect orizontal, ce se extinde la nivelul ambelor coarne meniscale si nu comunica cu suprafetele articulare, avnd semnificatie de leziune grad 2a
– Rotula este subluxata extern si rotita extern cu unghi femuro-patelar de 40 de grade ce se deschide medial
– Colectie lichidiana in cantitate mica la nivelul bursei suprapatelare, ce se extinde in recesul medial; colectie lichidiana in cantitate mica la nivelul recesului sinovial central; fosa poplitee libera

Buna ziua
Aveti nevoie de o artroscopie , va asteptam la o consultatie .
0721197077

Buna ziua !
in urma unor dureri la stangul dupa efor,t am facur RMN la ambii
IRM GENUNCHI DREPT
Leziuni liniare la nivekuk meniscului extern fara interesarea suprafetelor articulare.
Leziuni liniare corp si corn posterior menisc intern cu.. interesarea suprafetei articulare inferioare, leziuni cartilaj articular si minim edem subcortical condil femuro-tibial intern.
Mic pansament lichidian intraarticular.

IRM GENUNCHI STANG
Leziuni liniare la nivekuk meniscului extern fara interesarea suprafetelor articulare.
Leziuni liniare corp si corn posterior menisc intern cu.. interesarea suprafetei articulare inferioare, remanieri fibrotice regionale, leziuni cartilaj articular si minim edem subcortical condil femuro-tibial intern.
Mic pansament lichidian intraarticular.
Va rog sa mi spuneti ce trebuie facut pentru a mentine sanatatea genunchiilor.
46 ani 85 kg 1,70m
Va multumesc!

Buna ziua
DIn rezultatul trimis , este posibil sa scapati si cu tratament fara operatie dar trebuie sa veniti la un examen clinic si s vad RMN ca sa va spun .
Sunati la 0721197077 pentru programare

Buna seara,

la RMN mi-a iesit rezultatul: “Leziune incompleta menisc intern stanga”. Va rog sa im spuneti daca este nevoie de operatie si daca pot in continuare sa alerg (10km-20Km, etc).
Multumesc!

Da, este nevoie de operatie

Bună seara. În urma efectuării RMN.ului au rezultat următoarele concluzii: osteonecroza condil femural extern cu sechestru osos…. modificări degenerative grad 2 menisc intern….. bursita moderata….Va rog să-mi spuneți ce trebuie făcut ptr a menține sănătatea genunchiului.. Va mulțumesc mult

Trebuie sa veniti la un examen clinic si sa vad imaginiile ca va pot spune .

Buna ziua! In urma RMN ului la genunchiul stang, mi s a spus ca am leziune de condomalacie patelara de grad 2, intindere de tendon incrucisat anterior, leziune degenerativa de corn posterior al meniscului intern si edem discret al grasimii Hoffa.(am 22 de ani) Va multumesc!!

Buna ziua, trebuie sa veniti la o consultatie, in functie de examenul clinic posibil sa putem trata cu infiltratii intra-articulare

Buna seara. In urma RMN-ului, am fost diagnosticata astfel la genunchiul drept:
– Leziuni liniare la nivelul meniscului extern fara interesarea suprafetelor articulare.
– Leziuni liniare corp si corn posterior menisc intern cu: interesarea suprafetei articulare inferioare, leziuni cartilaj articular si minim edem subcortical condil femuro-tibial intern.
– Minime leziuni focale cartilaj articular condil femuro-tibial extern precum si la nivelul fetei articulare a patelei.
– Mic epansament lichidian intraarticular.
– Chist Baker filiform.
Imi puteti spune va rog ce e de facut si daca ar necesita interventie chirurgicala?

Teoretic nu este nevoie de operatie, Trebuie sa veniti la consultatie, sunati la 0721.197.077 pentru programare

buna seara,eu am facut un rmn cu urmatorul rezultat .Modificari degenerative grad2 corn posterior menisc intern Trebuie operat?

La gradul 2 nu trebuie neaparat operatie ci este in functie de zona unde este leziune, trebuie sa veniti la o consultatie

In urna RMN s-a constatat :
-leziune grad 3 corn posterior MI
-tendinopatie patelara
-minime modificari degenerative articulare tibio-femurale interne.
Se necesita artroscopie?
Va multumesc,

Buna ziua , da , este nevoie de interventie chirurgicala artroscopica

Buna ziua,
in urma unui rmn la genunchiul drept din cauza durerilor diagnosticul este leziune gradul 1/2 corn anterio menisc lateral, ligament incrucisat anterior ingrosat, cu semnal heterogen, edematos, cu aspect elongativ, minim fluid intraarticular tibio-femural, infiltrare moderata a grasimii Hoffa. RMN -ul este pentru o fata de 15 ani, 169 cm, 61 kg. Nu isi aduce aminte sa fi suferit o contuzie puternica, face gimnastica medicala. Va rog sa ne spuneti daca este cazul de interventie chirurgicala. Multumesc!

Buna ziua
Trebuie sa veniti la o consultatie cu imaginiile si la examen clinic, sunati pe 0721.197.077 pentru programare

Buna ziua
Menisc intern cu leziune liniara, hipersemnal PD la nivelul cornului posterior, fara contacte la nivelul suprafetelor articulare.
Ligament incrucisat anterior ingrosat in portiunea femurala, cu discret aspect hipersemnal – posibila defibrilare partiala.
Ligament colateral medial ingrosat, hipersemnal, in portiunea femurala, fara intreruperi de traiect – aspect de leziune partiala.
Entezofitoza patelara la insertiile tendoanelor cvadriceps si patelar.
Arie de edem hipersemnal PD/hiposemnal T1 la nivelul condilului femural intern si mica leziune subcondrala, hipersemnal
PD/izosemnal T1-T2 cu contur hiposemnal.

Va rog sa imi spuneti daca este cazul de interventie chirurgicala.
Multumesc !

Buna ziua
Este necesara evaluarea clinica pentru a decide tratamentul, va asteptam la o consultatie

Leave a comment