Scroll Top
Strada Aviator Popisteanu, nr 16, Bucuresti
L-V: 8:00 – 19:00 / D: Inchis

Luxatie de rotula

luxatie-de-rotula

LUXATIE DE ROTULA

Rotula sau patela este osul care sta pe partea de sus a articulatiei genunchiului , si este conectat la alte oase si muschi cu o rețea de tendoane . Rotula se așează pe  centrul femurului dar poate suferi o luxatie  din acest loc. Tratamentul variază în funcție de severitatea diagnosticului pus de medicul dumneavoastră

banner clinica masaya

Cauze principale ale luxatiei de rotula : Cauzele sunt diferite – deformarea congenitala osoasa unde lipseste santul unde se aseaza rotula pe femur numita FLAT FEMUR GROOVE
– Laxitatea sau ruptura traumatica ale aripioarelor interne ce sustin rotula central – Malpozitia rotulei datorita insertie laterala a tendonului rotulian

Simptome cele mai frecvente in cazul unor luxatii de rotula:
-impotenta functionala a genunchiului – durere – deformarea genunchiuluiluxatie de rotula recidivanta

Diagnosticul  de luxatie rotuliana se pune pe baza unui examen clinic si radiologic ca prima faza si un examen de RMN ulterior pentru a afla cauza.

Tratamentul in cazul unei luxati de rotula poate fi 

Nechirurgical /coservativ O luxație trebuie sa fie redusa imediat (insa de mai multe ori rotula sufera o luxatie si se reduce la miscarea de extensie inainte de a ajunge la medic ) , se vede pozitia laterala a rotulei ce confirma clinic diagnosticul de luxatie  .
Medicul va reduce rotula prin manevra de extindere si aplicare o forta laterala asupra rotulei .dupa care se recomanda imobilizarea.
Cele mai bune metode de imobilizare sunt obtinute cu ajutorul ortezelor speciale , apoi se efectueaza o radiografie ce confirma reducerea si exclude orice alte leziunii asociate .
Chirurgical. Cazuri extreme necesita interventie chirurgicala pentru a reduce rotula in urgenta , insa aproape 90% din cazuri necesita tratament chirurgical pentru a trata cauza initiala sau pentru reconstructia ligamentelor interne ce sustin rotula.

operatia mpfl genunchi

Kinetoterapie
Dacă subluxația patelara necesită intervenție chirurgicală sau nu , pacientul va necesita terapie fizica . Genunchi ar trebui să rămână imobilizat , iar mișcările mediale sunt introduse treptat . Gheata  și antiinflamatoare ar trebui să fie utilizate pentru a reduce umflarea si durerea, pacientul ar trebui să folosească orteze speciale pentru sustinere rotulei . Exerciții pentru intarirea cvadricepsului  si hamstring- ului sunt necesare pentru a crește puterea mușchilor care susțin genunchiul. Aceasta poate dura 2-6 luni sau mai mult pentru a recupera pe deplin dupa o luxație rotuliana.

Leave a comment