Scroll Top
Strada Aviator Popisteanu, nr 16, Bucuresti
L-V: 8:00 – 19:00 / D: Inchis
diformitatea-in-butoniera

Diformitatea in butoniera este rezultatul unei afectiuni a tendonului extensor care indreapta degetul la nivelul articulatiei sale mijlocii. Clinic se manifesta prin incapacitatea indreptarii degetului si prin curbarea portiunii distale ( cea care sustine unghia) .

Cauze

Cele mai frecvente cauze sunt reprezentare de un traumatism ( lovire, taiere) , dar si artrita poate duce la aparitia acestei afectiuni.

Anatomie

Leziune la nivelul Zonei III , caracterizata prin flexia articulatiei PIP ( Interfalangiana proximala ) si extensia DIP (interfalangiana distala).

Simptome

Simptomele acestei afectiuni pot aparea imediat dupa un traumatism , dar uneori poate dura cateva samptamani pana la aparitia acestora. Durerea si impotenta functionala ( incapacitatea de indrepta degetul la nivelul articulatiei mijlocii si de a indoi la nivelul articulatiei distale ). De asemenea se poate observa umflarea , invinetirea degetului. In momentul in care suferiti de unul din aceste simptome trebuie sa mergeti la medicul ortoped , deorece aceasta afectiune netratata conduce la incapacitatea permanenta de mobilizare a degetelui. Medicul ortoped va va examina degetul afectat, integritatea structurilor musculare si nervoase. Radiografia este adesea necesara pentru a exclude  o afectiune osoasa. Cel mai specific test pentru a depista diformitatea in butoniera ( leziunea zonei de alunecare centrala ) pana la aparitia modificarilor clinice este Testul Nelson.

Tratament

Ortopedic – pentru leziunile de pana la 4 saptamani vechime : imobilzarea in orteza a articulatiei PIP pentru 6 saptamani cu mentinerea libera a articulatiei DIP, completata la nevoie cu continuarea imobilizarii partial pentru inca 4 saptamani.

– Chirurgical – repararea zonei de alunecare centrala a tendonului – reconstructia tendonului – artrodeza articulatie ( fixarea acesteia ). Pentru mai multe informatii puteti viziona acest video despre diformitatea in butoniera.

Leave a comment