Monturi (Hallux valgus) reprezinta o deformare complexă a primei raze a piciorului, inclusiv devierea laterală a degetului mare (orice abatere de ori mai mare 15-20 grade este considerat a fi anormal). O astfel deviație produce o proeminență pe capul metatarsian ( baza degetului mare) , adesea urmata de dezvoltarea unui burse ( inflamatie) plina cu fluid, care provoaca discomfort si durere atunci când se freacă de pantofi.
Factori de risc care joaca un rol important la agravarea monturilor :
-pantofi ingusti , cu tocuri inalte,
– dansatori , alpinisti.
– predispozitie genetica
– laxitate ligamentare
– reumatism articular
Clinic:
– Pacienti acuza dificultate la purtarea incaltamintei datorate proeminentei de la baza degetului mare.
– Durerea progresivă în natură, profunda sau ascuțita la nivelul montului, ce se accentuează în timpul anumitor activități care sugerează schimbări degenerativ al cartilajului intra-articular.
Tratament nechirurgical pentru monturi:
1) Conservator : Pacientul trebuie să înțeleagă că monturile sunt o afectiune progresiva si ca tratamentul ortopedic amelioreaza simptomatologia , dar nu limiteaza progresia bolii.
– se recomanda pantofi cu toc mic si montaj larg.
– Purtati incaltaminte cu curea ajustabila.
– Evitați pantofi stramti.
– tratatment cu antialgice si antiinflamtoare nesteroidiene
Tratamentul chirurgical pentru monturi :
2) OPERATIV: – Durere si dificultate la purtarea pantofilor cu toc.
– Diformitate inestetica.
Exista zeci de tehnici diferite pentru corectarea ale monturilor fiecare are indicatia diferita iar alegerea metodei corecte se face dupa examinarea clinica si paraclinica a fiecarui caz in parte, nu exista o singura metoda aplicata in toate cazurile .
Multi intreaba daca monturile reapar dupa operatie, raspunsul cel mai potrivit este in functie de ce tehnica operatorie folosim, prin metodele noi in care se schimba axul metatarsului si nu se practica doar exciza partilor proeminente, monturi nu recidiveaza in timp .