Scroll Top
Strada Aviator Popisteanu, nr 16, Bucuresti
L-V: 8:00 – 19:00 / D: Inchis

Coxartroza

coxartroza

Coxartroza 

Coxartroza este cea mai comuna forma de artrita, care afecteaza milioane de oameni din întreaga lume. Adesea numit artrită de uzura, osteoartrita apare atunci când cartilajul se distrugere progresiv la nivelul soldului . În timp ce osteoartrita poate afecta orice articulatie in corpul dumnavoastra mai ales la genunchi si solduri.

Incidenta: Apare mai frecvent la vârstnici (peste 50 de ani) şi în special la femei, dar poate sa apara si la tineri sau copii in cazuri speciale si mai ales ca o cauza secundara unor boli

Cauze de aparitie ale coxartrozei  :

1) forma traumatica – in urma unui traumatism mare
plana, coxa vara, coxa valga
in unor anomalii congenitale preexistente
Boala de necroza aseptica stadii avansate
2) forma cronica , datorită imbatranirii a articulaţiei, ascociata cateodata si de alti factori cum ar fi obezitate sau diabet

Clasificare coxartrozei :

A. Coxartroze primitive idiopatice
B. Coxartroze secundare unor alte boli

artroza sold

Simptomele de coxartroza:

Coxartroza are un debut lent. Durerea apare la inceput dupa un moment de repaus, mai ales dimineata cand pacientul se da jos din pat.
Dureri la nivelul soldului .
Sensibilitate in vremea rece si umezeala
Rigiditate. In general după o perioadă de inactivitate.
Pierderea de flexibilitate articulatiei
cracmente(zgomote). Puteți auzi sau simti o senzatie de cracmente atunci când mergeti

Cum aflu daca sufar de coxartroza ?

Diagnosticul coxartrozei : Medicul va pune diagnosticul de artroza de sold pe baza simptomelor și a examinarii clinice.Examenul radiologic este cel mai util pentru diagnosticarea coxartrozei .Pe radiografie se pot vedea modificări precum osteofitoza , îngustarea spațiului articular și depozite de calciu în interiorul articulatiei .

Radiografia nu este un bun indicator al severitatii bolii , astfel pot fi pacienti cu modificari avansate , dar cu simptomatologie minima . Uneori poate fi necesara o investigatie suplimentara (de ex : RMN). Nu exista niciun test de sange pentru a diagnostica osteoartrita , dar poate fi folosit pentru a exclude alte condiții .

radiografie coxartroza

Cum se trateaza coxartroza ?

Tratament: Nu există încă niciun tratament pentru artroza , dar există o serie de metode care pot ajuta in reducerea durerii si a simptomelor .

banner clinica masaya

Tratamentul nechirurgical al artozei de sold

– Paracetamolul este , de obicei, cel mai bun și cel mai bine tolerat analgezic , dar asigurați-vă că luați doza corectă , deoarece mulți oameni iau prea puțin– se recomanda 1 g (de obicei 2 comprimate) de 3 sau 4 ori pe zi
– Combinatii paracetmol cu opioid slab ( codeina ) sau tramadol , acestea pot insa da efecte secundare , cum ar fi amețeli și constipație .
– medicamente anti-inflamatorii ( ibuprofen) – acestea au un risc ușor crescut de atac de cord sau accident vascular cerebral si trebuie evitatate daca fumați sau aveți probleme de circulatie , diabet zaharat , hipertensiune arteriala sau de înaltă colesterol. Cremele și gelurile anti – inflamatoare nesteroidiene sunt o opțiune bună dacă aveți probleme cu administrarea comprimatelor.

Pot fi aplicate direct pe zona dureroasa de trei ori pe zi si nu este nevoie sa masati zona , ele se vor absorbi. Crema de capsaicina este extrasa din planta de piper ( capsicum ) și este un analgezic eficient și bine tolerat. Ameliorarea durerii începe după câteva zile și ar trebui să -l încercați pentru cel puțin două săptămâni înainte de a decide dacă este de ajutor. – Injectiile cu steroizi sunt uneori indicate. Injecțiile pot începe să lucreze imediat si pot ameliora durerea pentru câteva săptămâni sau luni .Sunt utilizate în principal pentru formele foarte durerose.
– Alte tratamente pentru coxartrozei :
– aplicatii locale calde/reci, infiltratii locale cu acid hialuronic, care ajuta la lubrefierea articulatiei, stimularea electrica nervoasa transcutanata ( TENS ) poate fi utilizata pentru ameliorarea durerii , deși aceasta nu funcționează pentru toată lumea , orteze, fizio si kinetoterapie.

Tratamentul chirurgical al coxartrozei

– Proteza totala de sold este frecvent utilizata, cu o durata de viata de 15-20 ani.In cazul in care alte tratamente nu au dat rezultate protezarea este foarte utila pentru ameliorarea durerii.

#coxartroza #protezade sold #tratamentcoxartroza #infiltratiisold 

proteza de sold

Dr Tarek Nazer efecuteaza sute de operatii anuale de proteze de sold si genunchi pretul unei proteze de sold este de 8000-10000 ron la un spital privat . pretul include pretul operatiei si a protezei .

Leave a comment