Strada Aviator Popisteanu, nr 16, Bucuresti
L-V: 8:00 – 19:00 / D: Inchis

Osteoporoza este cea mai importanta cauza de fracturi la persoanele de peste 50 de ani, fiind vinovata de aproape 80% din totalul lor .

 Este caracterizata prin deteriorarea arhitecturii tesutului osos, in mod obisnuit, osul se gaseste intr-o permanenta activitate de resorbtie si formare, dupa 30-35 de ani densitatea osoasa incepand sa scada. La femei, pierderea osoasa se accelereaza dupa menopauza, cand scade dramatic secretia de hormoni estrogeni si progesteron, care au un rol protector.

osteoporoza

Persoanele cu factori de risc crescut sunt :

– Femeile ce intra in menopauza la varsta tanara

– Factori genetici

– Obezitatea

– Alcoolismul

– Fumaltul

Diagnosticul se pune pe baza anamnezi , istorie medicala si predispozitie genetica , si mai ales test de osteodensitometria prin absorbimetrie cu raze X.unde se masoara indici specifici (scorul T) diagnosticul se pune cand rezultatul este mai mic sau egal cu 2.5 .

Combatarea osteoporozei prin alimentatie adecvata
– Asigurarea unui aport de calciu normal este foarte importanta in prevenirea osteoporozei – Laptele si produsele lactate sunt o sursa bogata de calciu
– O sursa fara risc de calciu o constituie vegetalele, cerealele integrale,
– semintele de susan, mac, nucile, soia, lintea, legumele cu frunze, tofu

osteoporoza 2

Tratamentul medicamentos : Numai medicul poate decide daca e nevoie sa începeți un tratament medicamentos si asa pe baza unor investigații speciale insa ele pot fi de multe feluri :

-Biofosfonat Acesta reduce riscul de fractura si creste densitatea osoasa in solduri si coloana vertebrala

-Calcitriol Este un hormon care încetinește procesul de degradare al osului

– Raloxifen Acest medicament este folosit sa previna si sa trateze osteoporoza prin cresterea densitatii osoase

– Teriparatid Acest medicament este o forma sintetica a hormonilor paratiroidieni si ajuta osul sa se refaca.

-Alendronat si Risedronat Aceste medicamente sunt folosite sa previna si sa trateze osteoporoza si au rolul de a reduce riscul de fractura prin descresterea ratei de pierdere osoasa

-Ibandronat Acest medicament incetineste pierderea osoasa si creste densitatea osoasa   Pentru sfaturi personalizate si evaluarea clinica va rugam sa va programati la o consultatie.

-De evitat ar fi bauturile carbogazoase, produsele bogate in fosfati precum branza topita, care cresc riscul demineralizarii osoase.

– Vitamin D creste absorbtia calciului la nivelul intestinului, de a reduce eliminarea calciului in urina si de a-l fixa in oase ( o sursa naturala de vitamina D o putem obtine prin expunerea la soare timp de 15 min pe zi va asigura suplimentul necesar pentru absorbirea calciului

 

Leave a comment