Metode de prevenire a osteoporozei
1. Miscarea
Reprezinta o metoda eficienta de prevenire a osteoporozei, fiind cunoscute efectele negative ale lipsei acesteia (astronautii si pacientii cu interventii chirurgicale in sfera neurochirurgicala pierd mai multa masa osoasa datorita repausului). Sunt recomandate: joggingul, ridicarea de greutati, push-ups-urile, urcatul scarilor, exercitiile de tip aerobic si de tonifiere, perioade de 30 minute/zi, de 3 ori pe saptamana.
2. Reduceti consumul de sare
Nu se cunoaste cu certitudine relatia dintre consumul de sare si aparitia osteoporozei insa se pare ca exista o legatura mai ales la pacientii hipertensivi. Sarea in general, creste excretia de calciu prin urina si transpiratie si poate accentua scaderea densitatii osoase, mai ales daca exista un deficit de calciu.
3. Sucurile
Un studiu efectuat in 2006 a evidentiat cum aportul exagerat de sucuri (mai ales cola), prin concentratia mai mare de fosfor, poate duce la reducerea densitatii minerale osoase (datorita dezechilibrarii balantei fosfor- calciu).
4. Cafeina
Cafeina interfera cu absorbtia calciului. Un aport moderat (~300mg cafeina/zi (1 ceasca) sau 2 cesti de ceai) pare a nu crea probleme, atata timp cat avem un aport corespunzator de calciu.
5. Stop fumat
Fumatul interfera cu procesul de vindecare a fracturilor si reduce capacitatea organismului de a forma os nou.
6. Medicamentele
Anumite tipuri de medicamente (corticosteroizii, antidepresivele si inhibitorii de pompa de protoni) influenteaza metabolismul osos (ex modificarea ph-ului gastric). In general aceste efecte sunt influentate de perioada de administrare a tratamentului- respectiv durata indelungata ( > 7 ani).
7. Aportul de calciu:
Adultii trebuie sa asigure un aport zilnic de ~ 1 g, uneori recomandarile mergand pana la 1.2 g pentru femeile peste 50 de ani si barbatii peste 70. Cu toate acestea, conform unui raport al Institutului de Medicina (Institute of Medicine) din 2010 se pare ca majoritatea oamenilor isi asgura un aport corespunzator exclusiv din alimentatie (cu exceptia adolescentelor si batranilor). Suplimentele pe baza de calciu sunt sigure insa se recomanda a se administra conform recomandarilor medicului specialist, in asociere cu vitamina D. O supradozare poate duce la aparatia nefrolitiazei (pietrelor la rinichi) precum si a altor probleme.
8. Vitamina D
Vitamina D ajuta la absorbtia si utilizarea corespunzatoare a calciului. Vitamina D este sintetizata la nivelul pielii sub actiunea razelor UVB. Expunerea bratelor, mainilor si fetei pentru 10- 15 min/zi pare a fi suficient pentru majoritatea indivizilor. Cu toate acestea, cantitatea de vitamina D produsa depinde de mai multi factori: momentul zilei, locul in care locuiesti precum si de culoarea pielii. Sursele alimentare de vitamina D sunt destul de limitate si includ: pestele (somon), sardine, macrou, oua, ficat. Unele tari au alimente fortificat cum ar fi: margarina, lapte, cereale. Deoarece soarele este o sursa de vitamina D, recomandarile cu privire la doza optima sunt aproximative. Majoritatea tarilor recomanda o doza zilnica de ~ 200 UI/zi (5 mcg/zi) pentru copii si adulti tineri si 400- 600 UI/zi (10- 15mcg/zi) pentru persoanele in varsta. In cazul batranilor, datorita scaderii expunerii la soare precum si a altor factori fiziopatologici asociati varstei, se recomanda doze intre 800 UI- 1000 UI/zi .
Articol scris de : Dr Apostol Andreea Medic Specialist Reumatologie Tratamentul medicamentos (bifosfonati, denosumab, parathormon, raloxifen s.a) in alt capitol.