Scroll Top
Strada Aviator Popisteanu, nr 16, Bucuresti
L-V: 8:00 – 19:00 / D: Inchis
maladia keinbock

Maladia Kienbock

Maladia Kienbock reprezinta colapsul osului semilunar ( unul din oasele carpiene situate la baza pumnului cu rol important in miscarea pumnului si a mainii) aparut prin afectarea vazcularizatiei  osoase ce duce la aparitia necrozei ( distrugere osoasa). De obicei aceasta afectiune este bialterala si este mai frecvent intalnita la barbatii intre 20-40 ani . A fost descrisa prima data de Robert Kienbock in 1910.

maladia keinbock

Cauze

Microfracturi osoase, compresie osoasa a semilunarului intre radius si osul capitat, pozitii vicioase ale pumnului ( gimnasti etc).

Simptomatologie

Durere la nivelul dosului pumnului , exacerbata de efort , frecvent afecteaza mana dominanta edem si inflamatie scadera fortei de strangere scadera capacitatii de flexie /extensie Investigatii examinare clinica ( flexia pasiva a pumnului recreaza durerea) radiografii ale pumnului Computer tomograf pentru a aprecia extinderea leziunii. RMN-ul  este util pentru a diagnotica afectiunea in formele timpurii.

Tratament aplicat in maladia keinbock

Imobilizare in orteza fixa de pumn , medicatie antiinflamatorie ( tratamentul initial pentruce este keinbock formele incipiente). -fixarea articulatiei scafoido-trapezio-trapeziodale temporar ) pentru formele aparute la adolescenti) -operatie de nivelare a articulatiei -grefa vascularizata ( operatia cea mai recomandata in acest moment). -operatie de fixare a pumnului ( pentru formele grave)

Complicatii

Fara tratament aceasta afectiune evolueaza invariabil catre limitarea debilitanta a miscarilor pumnului. Tratamentul acestei afectiuni se poate face acum in Bucuresti la un spital privat prin Casa de Asigurari de Sanatate.

Leave a comment