Strada Aviator Popisteanu, nr 16, Bucuresti
L-V: 8:00 – 19:00 / D: Inchis

Unii pacienti afirma ca anumite alimente le ameliorarea durerile articulare. Desi nu exista „alimente magice „  (Ruth Frechman, The Food Is My Friend Diet), exista dovezi care ar putea sugera o legatura intre alimentatia sanatoasa si problemel e articulare.
Broccoli, varza de Bruxelles si varza. Aceste legume fac  parte din familia cruciferelor si sunt bogate in sulforafan- compus cu rol in incetinirea procesului de afectare articulara, specific  artrozei (confrom unui studiu efectuat pe soareci, in 2013). Legumele reprezinta o varianta alimentara sanatoasa asa ca merita sa le adaugati in salata sau ca si garnitura. Alte legume bogate in sulforafan sunt conopida si guliile.

Pestele gras

Pestele gras cum ar fi somonul,  tonul,  pastravul,  macroul  este bogat in acizi grasi omega 3, care ajuta la scaderea inflamatiei  si la protejarea sistemului cardio-vascular. Incercati sa introduceti o masa de peste, de cateva ori pe saptamana. Daca va displace gustul, puteti sa discutati cu medicul dvs despre varianta suplimentelor alimentare omega 3. Studiile au evidentiat efectul benefic  al acestor suplimente asupra inflamatiei articulare din poliartrita reumatoida, in sensul reducerii  acesteia.

Usturoiul

Usturoiul este un membru al familiei allium- alaturi de ceapa si praz. Aceste legume contin dialil disulfid, compus cu rol in limitarea efectelor distructive ale enzimelor asupra cartilajului articular conform Scott Zashin (reumatolog, profesor la University of Texas Southwestern Medical School , Dallas, autor al Natural Arthritis Treatment). Datele  unui studiu din 2010 preciezeaza ca pacientii care au consumat regulat usturoi au avut mai putine modificari de tip coxartroza, evidentiate radiologic.

Ciresele

Antocianina din cirese (cea care da si culoarea rosie a acestor fructe) pare a avea un efect benefic  articular. Conform unui studiu publicat in 2013 in Osteoarthritis and Cartilage , subiectii care au baut suc de cirese au prezentat ameliroarea  rigiditatii si durerii articulare.

Turmeric

Unul dintre cele mai studiate produse cu rol antiinflamator nu este un aliment ci un condiment. Turmericul  se anunta a fi un promitator agent antiinflamator (conform Frechman) prin prisma unui compus numit curcuma. Un review din 2012 publicat in International Journal of Molecular Sciences,  specifica ca agest compus (curcuma) ‚poate fi benefic  in managmentul  afectiunilor inflamatorii cronice articulare’. In acelasi timp, autorii precizeaza lipsa de date cu privire la efectele adverse si  siguranta. Cu toate acestea, turmericul este folosit de secole in India pentru tratarea bolilor inflamatorii. Gasiti acest condiment in special in curry.

Vitamina C

Se pare ca antioxidantii din vitamina C incetinesc progresia artrozei. In 2011, un studiu al Universitatii  din Florida de Sud a precizat ca pacientii care luau constant suplimente de vitamina C au prezentat un risc  cu 11%  mai mic de a dezvolta gonartroza comparativ cu cei care nu luau aceste suplimente. Surse naturale de vitamina C se gasesc in : căpșuni, kiwi, ananas, pepene galben. Atentie la reactiile adverse! Frechman face referire la reactiille secundare consumului exagerat de vitamina C (doze zilnice mai mari de 65 to 85 mg), respectiv litiaza renala .

Articol scris de  Dr Apostol Andreea  Medic Specialist Reumatologie

 

Leave a comment