Scroll Top
Strada Aviator Popisteanu, nr 16, Bucuresti
L-V: 8:00 – 19:00 / D: Inchis
artroscopia de umar

Artroscopia de umar

Artroscopia de umar este o interventie chirurgicala minim invaziva ce poate rezolva multiple probleme ale umarului folosind cateva incizii mici unde se introduce o camera si diferite instrumente chirurgicale .

Umarul

Articulatia umarului este alcatuita din 3 oase : humerusul ( osul bratului), omoplatul (scapula) si clavicula. Capul humerusului se articuleaza cu omoplatul prin intermediul glenei. Aceasta articulatie este mentinuta si functioneaza cu ajutorul unui sistem de muschi si tendoane care alcatuiesc coafa rotatorie ( formata din muschii : supraspinos, infrapinos, subscapular si pectoralul mic). Articulatia este invelita de capsula care are rol protector , iar intre structurile osoase si ligamente se gaseste bursa cu rol in scaderea frecarii si a fluidizarii miscarilor umarului.

Durerea de umar

Articulatia umarului este predispusa la afectiuni deoarece este o articulatie foarte mobila. Cele mai fracvente cauze ale durerilor de umar sunt : inflamatii sau rupturi ale tendoanelor( bursite sau tendinite, umar inghetat), artroza, fracturi si instabilitate.

Indicatiile pentru artroscopia de umar

In cazul in care durerea si limitarea mobilitatii nu se rezolva prin tratament medicamentos , fizioterapie si/sau infiltratii intrarticulare este necesara efectuarea unei artroscopii de umar. Artroscopia de umar este o interventie chirurgicala mimin invaziva, care foloseste 2-3 incizii de pana la 5 mm.

Termenul de artroscopie deriva din 2 cuvinte grecesti si inseamna “a te uita in articulatie”. Acest tip de interventie se practica inca din anii 1970, iar in ultimii ani a luat amploare si in Romania. Prin intermediul acestor mici incizii se introduc in articulatie o camera care mareste imaginea si o transmite pe televizor, respectiv o gama de instrumente care permite chirurgului sa trateze afectiunea dumneavoastra.

Deorece este o metoda minim invaziva , aceasta procedura nu necesita imobilizare postoperatorie, recuperarea durand 1-4 saptamani , in functie de natura ocupatiei fiecarui pacient.Pentru efectuarea artroscopiei de umar se foloseste anestezie generala si durata de spitalizare este doar de 1 zi. Confrom ultimelor ghiduri ale Societatii Internationale de Artroscopie se recomanda tratamentul artroscopic al leziunilor/ durerilor de umar la persoanelor de pana 60 ani pentru a putea preveni cronicizarea afectiunilor si a reda mobilitatea umarului cat mai rapid.

Cand este necesara artroscopia de umar ? Durera si limitarea mobilitatii in urmatoarele afectiuni : leziuni ale coafei rotatorii, sdr de impingement ,pinteni ososi, leziuni ale labrumului, leziuni ale ligamentelor, corpi straini sau inflamatie, luxatii recurente. Pretul unei astfel de interventii este de doar 2500 lei prin CNAS in cadrul unui spital privat din Bucuresti.

Leave a comment