Radiusul este un os lung, situat in partea laterala a antebratului. El prezinta un corp si doua epifize. in partea superioar se afla : cap , col , si tuberozitatea radiusului . Mecanism: Cadere direct in mana cu cotul in extensie. La fracturile intraarticulare, portiunea antero-laterala este cea mai frecventa zona predispusa fracturii.
Simptome: durere, scaderea razei de miscare (in general pronosupinatie), deformare locala, hematom local. Pot fi prezente echimoze locale, crepitatii la miscari de pronosupinatie (uneori, un fragment fracturat poate bloca rotatia antebratului), uneori chiar blocarea acestei miscari.
Afectiuni asociate : fractura de cap radial se asociaza cu ruptura de ligament colateral medial ; cu fractura de capitelium ; cu luxatia posterioara a cotului ; cu fractura de proces coronoid (« teribila triada ») ; fractura Monteggia ; fractura Essex-Lopresti.
Diagnostic: Radiografia se practica in doua incidente: anteroposterior si lateral. CT-ul nu este folositor.
Clasificari: clasificarea Mason:
Tip I – fractura de cap radial fara deplasare;
Tip II – fracturi de cap radial cu deplasare, o mare parte a capului radial ramanand intacta.
Tip III – cominutive (acest tip indicand excizia capului radial).
Tratament:
Ortopedic
Majoritatea fracturilor izolate de cap radial sunt tratate ortopedic. Marea problema pe care o intampina unii pacienti tratati ortopedic este readoarea post imobilizare. In cazul fracturilor fara deplasare se recomanda imobilizare in atela gipsata, 3 saptamani. Se recomanda reluarea miscarilor cat mai curand, dupa indepartarea imobilizarii. Tratament.
Chirurgical-este indicat in fracturile cu deplasare.
1.Reducere deschisa si fixare interna. O indicatie relativa este o deplasare mai mare de 2 mm, fara blocarea mobilitatii. Mason tip II are indicatie pentru tratament chirurgical atunci cand apare o blocare a mobilitatii antebratului. Chiar si un mic fragment din capul radial poate contribui la instabilitatea cotului si a antebratului. Ca si materiale de osteosinteza, se folosesc placute speciale, in forma de T si L, care imita forma anatomica a capului radial, suruburi Herbert, brose.
2.Rezectia capului radial fara protezare este un tratament de succes cu o selectie atenta a pacientilor (pacienti varstnici, cu fracturi complexe, izolate, fara fracturi de proces coronoid). Totusi, la evaluarea intraoperatorie, orice instabilitate a antebratului, a cotului, sau o fractura de proces coronoid indreapta chirurgul catre a alege o protezare a capului radial.
3.Protezarea capului radial se face cu proteze metalice sau cu un tip de proteze moi (care folosesc mai mult ca spacere=distantiere), proteze cimentate si proteze cu cap mobil.