Ulna este un os lung, situat in partea mediala a antebratului, are un corp (diafiza) si doua epifize. Epifiza superioara este formata din doua proeminente osoase: una verticala (olecran) si una orizontala (procesul coronoid).
Mecanismul producerii fracturii de olecran:
– prin cadere directa pe cot sau in mana
– este o fractura intraarticulara
– tendonul tricepsului deformeaza (deplaseaza) fragmentul proximal in sus
Simptome: durere, inflamatie, deformarea regiunii, limitarea extensiei cotului. Examenul neurologic este necesar, mai ales la nivelul nervului ulnar.
Diagnostic: Radiografia, in doua incidente: anteroposterioara si laterala. Computer tomograful nu este necesar.
Clasificare
Clasificarea Mayo se distinge prin trei factori care au o influenta directa asupra tratamentului si anume: deplasarea fragmentelor, cominutia si instabilitatea ulno-humerala.
Tip I – fracturi fara deplasare sau fracturi cu minima deplasare (fara cominutie Tip IA sau cominutive Tip IB), toate acestea au indicatie de tratament ortopedic.
Tip II – fracturi cu deplasarea fragmentului proximal, articulatia cotului fiind stabila. Aceste fracturi au indicatie de tratament chirurgical.
Tipul II A de fracturi (nu sunt cominutive), sunt bine tratate chirurgical.
Tipul II B, reprezinta fracturile cominutive si au indicatie de osteosinteza cu placute.
Tip III – este fractura la care se adauga o instabilitate ulnohumerala (are indicatie de tratament chirurgical)
Tratament
1. Ortopedic Fracturile fara deplasare sau cu mica deplasare care pot fi imobilizate cu, cotul in flexie la 90 de grade fara a deplasa fragmentele, pot sa fie tratate ortopedic. Se imobilizeaza cotul la 90 de grade in flexie, intr-o atela brahio-antebrabio-palmara 3-4 saptamani, iar dupa aceasta perioada se reiau usor miscarile active.
2. Chirurgical Hobanajul este o metoda de fixare folosita pentru fracturi simple izolate ale olecranului, fara asociere de leziuni ligamentare, fracturi de proces coronoid sau fracturi de cap radial (se folosesc brose Kirschner sau suruburi). Fixarea cu placute si suruburi, este o metoda de osteosinteza indicata in fracturile cominutive, fracturile Montegia, fracturi-luxatii de olecran. Exista placute speciale premulate pentru osteosinteza Excizia fragmentului fracturat (proximal) si reinsertia tendonului tricepsului. Cotul este imobilizat apoi 3 saptamani, dupa care reiau usor miscarile active. Pentru ca este o fractura care implica mai mult sau mai putin articulatia cotului, indiferent de indicatia de tratament ortopedic sau chirurgical, se recomanda recuperare postoperator sau dupa imobilizare.