Luxatia cotului este foarte frecventa, în special în rândul tinerilor care efectuează sport ( pe locul 2 dupa luxatiile de umar). Copiii pot suferii acest traumatism, cunoscut sub numele de “nursemaid’s elbow” în cazul în care sunt ridicati sau rasuciti la nivelul antebratelor. Dacă dumneavoastră sau copilul dumneavoastră are un cot dislocat, solicitați imediat asistență medicală. Mecanism de producere este, adesea, datorită unei căderi pe mana deschisa.Intai este afectata partea laterala ( ligamentul colateral extern) si apoi medial ( ligamentul colateral intern), ambele ligamente avand rol important in stabilitatea articulatiei cotului.
Radiografie de cot normala
Radiografie luxatie cotLuxatiile sunt clasificate în funcție de poziția ulnei în raport cu humerusul dupa traumatism – luxatiile postero-laterale sunt cele mai frecvente (80%). In proportie de 30-40 % se asociaza cu fracturi.Cel mai complex scenariu este reprezentat de “triada nefasta” ce presupune luxatie a cotului cu fractura a procesului coronoid al ulnei, fractura a capului radial si ruperea ligamentului colateral extern +/- ligamentul colateral intern.
Triada nefasta De multe ori sunt asociate cu leziuni ale arterei brahiale și a structurilor nervoase. Pacientul prezintă de obicei durere severa, cotul flectat, umflarea și deformarea articulatiei.Sunt necesare radiografii ale cotului pentru a confirma luxatia și a exclude fracturi asociate.
Tratament: Reducerea prompta este esențială. Acest lucru se face de obicei sub sedare IV și cu analgezie adecvată. Non-operativ: -reducerea și imobilizare la 90 ° timp de 7-10 zile, kinetoterapie precoce in cazul luxațiilor acute stabile simple -reducerea si imobilizarea in orteza mobila la 90 ° timp de 2-3 saptamani in cazul luxațiilor de cot acute,simple , dar instabile in extensie dupa reducere.
Chirugical : – Reducere deschisa si fixare interna (coronoidă, cap radial, olecraniana), repararea LCE, + / – reparații LCI pt. luxațiile acute de cot, complexe sau cand reducere este blocata de tesuturi moi restante sau fragmente osoase. – Reducere deschisa, eliberarea capsulei și fixarea unei orteze articulate , mobile – este indicat in cazul luxatiilor cronice.
Recuperare Medicala. Un rol important o are recuperarea medicala . Imediat ce medicul specialist permite incepe recuperarii este bine sa urmati un program cu 3 sedinte pe zi( cate 15 minute ) cu urmatoarele exercitii : 1. Flexie/extensie (cate 10) 2. Pronatie/supinatie (cate 10) 3. Strangerea unei mingi de tenic (4-5 secunde)
Acestea vor fi urmate de alte exercitii mai complexe daca situatia clinica impune.
Contactati acum echipa Consultatie Ortopedie!