Strada Aviator Popisteanu, nr 16, Bucuresti
L-V: 8:00 – 19:00 / D: Inchis
fractura metacarpian

Os lung al mainii. Metacarpienele sunt in numar de 5; ele formeaza metacarpul. Primul os metacarpian, corespunzand bazei policelui, este foarte mobil. Fracturile metacarpienelor sunt extrem de frecvente, cele mai curente fiind cele ale primului si celui de al cincilea metacarpian.

Clinic: durere, inflamatie, cu sau fara deformare, sensibilitate la palpare, de multe ori hematom. Se verifica o eventuala deformare prin rotatie si integritatea neuro-vasculara.

Diagnosticul: Este necesara efectuarea radiografiei mainii in doua incidente. Se identifica eventuale angulatii sau scurtari pe radiografie.

Clasificarea se face in functie de locatia fracturii, si anume: fractura de cap, col (cea mai comuna); diafiza (fracturi transpuse sau spirale); si nu in ultimul rand, de baza metacarpiana.

factura metacarp
Fractura Bennett este o fractura a bazei metacarpului I, fractura intraarticulara cu dislocare proximala si radiala (fractura este deplasata de abductorului lung al policelui).
Fractura Rolando este asemanatoare cu fractura Bennett, doar ca este cominutiva (fractura intraarticulara cu traiect in Y). Fractura Rolando poate duce la boala ligamentara degenerativa.
Fractura bazei metacarpului V, se mai numeste si ‘baby Bennett’.
Fractura de col metacarpian este des cominutiva, oferind instabilitate dupa reducere, de obicei necesitand brosa percutana.
Fracturile oblice tind sa scurteze si sa roteasca metacarpianul, mai ales indexul si inelarul pentru ca acestea sunt stabilizate de ligamentul metacarpian transvers profund.
Fractura diafizei metacarpiene de obicei se anguleaza dorsal, prin tragerea muschilor interososi.
Tratament Ortopedic: in cazul fracturilor fara deplasare, imobilizare in atela gipsata, antebrahio-palmara timp de 4 saptamani; fracturile cu deplasare dar stabile dupa reducerea inchisa, se trateaza tot ortopedic.

Chirurgical: fracturile instabile, dupa reducerea inchisa, se pot fixa cu brose percutanate sau reducere deschisa si fixare interna
– in cazul fracturilor cu scurtare a metacarpului si fracturile capului, se practica tot reducere deschisa si fixare interna
– la fracturile Bennett se recomanda reducere inchisa si fixare cu brosa percutanata – fractura Rolando se trateaza chirurgical prin reducere deschisa si fixare interna.

fractura metacarp operata

Leave a comment