Strada Aviator Popisteanu, nr 16, Bucuresti
L-V: 8:00 – 19:00 / D: Inchis
fractura de navicular

Fracturile de Navicular

Fracturile izolate ale osului Navicular sunt relativ rare, cel mai frecvent se asociază cu leziuni ale articulaţiilor vecine.

Etiopatogenie – Majoritatea lor se produc prin cădere cu piciorul în poziţie de equin. Scafoidul este nprimat între capul astragalian şi cuneiforme. Se pot produce fracturi de scafoid prin mecanism direct, prin căderea unei greutăţi pe fitepicior. – Mai rar se poate produce smulgerea tuberculului intern scafoidian prin contracţia violentă |j|ffiuscniului tibial posterior.

Anatomie patologică

Fracturile de corp scafoidian pot fi: orizontale, sagitale, parcelare sau cominutive. Deplasarea lor este condiţionată de integritatea aparatului capsulo-Sigamentar care se însera pe scafoid. Fragmentele deplasate se pot disloca spre faţa dorsală a pictorului, proeminând sub tegument şi pot comprima artera pedioasă.

osul navicular

Simptomatologie în fracturile fără deplasare semnele seamănă cu ale unei entorse. în fracturile cu deplasare, se pot palpa în zona dorsală fragmente migrate. Se consîatâ deformarea în varus a marginii interne a piciorului. Mişcările active şi pasive ale piciorului în articulaţiile medioîarsiană şi tarsometatarsiană sunt mult limitate. Radiografia oferă date esenţiale pentru tratament.

Complicaţii

Fracturile de scafoid cu deplasare pot duce la prăbuşirea bolţii interne a piciorului şi tn consecinţă, la picior plat-valg post traumatic. Fracturile de corp scafoidian pot duce la artroze dureroase cu tulburări în statică şi mers.

Tratament

Fracturile fără deplasare se tratează ortopedic prin imobilizare în aparat gspsai de mers pentru 6-8 săptămâni. Fracturile cu deplasare reduse ortopedic, de cele mai multe ori, se redeplasează sub aparatul gipsat. De aceea, au indicaţia chirurgicală. Se face osteosinteza cu şuruburi sau cu fragmente de broşe Kirschner în caz de fracturi cominutive de corp scafoidian se face arîrodeză mediotarsiană, de obicei completă cu autogrefe iliace. Atât după tratamentul ortopedic, cât şi după cel chirugical se recomandă susţinătoare plantare cca. 6 luni pentru prevenirea piciorului plat posttraumatic.

Fractura-navicular-RX

Fracturile de cuboid

Se produc prin mecanism direct, prin căderea unei greutăţi pe partea externă a piciorului, sau mai rar, prin căderea cu piciorul în equin şi zdrobirea cuboidului între calcaneu şi metatarsiene. Traiectul de fractură unic are de obicei direcţie sagitală. Pot fi şi fracturi cominutive asociate cu fracturi ale oaselor vecine.

Fracturile sunt de obicei fără deplasare, fragmentele fiind menţinute de un aparat fibro-ligamentar puternic. Radiografia precizază diagnosticul şi orientează conduita terapeutică. Tratamentul constă în imobilizare într-un aparat gipsat de mers pentru 5-8 săptămâni. Sunt rar Mâinile. Ele sunt de regulă asociate cu leziuni de scafoid şi de metatarsiene. Mecanismul de producere este direct prin căderea unei greutăţi pe picior în zona pretibială, în acest fel este fracturată aproape întotdeauna şi baza metatarsianului l. Semnele clinice: dureri în punct fix, echimoză, edem etc,, sunt completate de examenul radiologie care precizează diagnosticul. Tratamentul constă în aplicarea unui aparat gipsat bine muiat pe arcada internă a piciorului. Se menţine 6 săptămâni, apoi susţinător plantar pentru încă 4-5 luni.

Leave a comment