Strada Aviator Popisteanu, nr 16, Bucuresti
L-V: 8:00 – 19:00 / D: Inchis
fractura scapula

 Scapula (omoplatul) este un os lat, de forma triunghiulara, situate in partea postero-superioara a toracelui. Aceasta prezinta doua fete, trei margini si trei unghiur Fracturile scapulei sunt relativ rare, Raritatea fracturilor scapulei se datoreaza tesuturilor moi care invelesc acest os. Un alt motiv este reprezentat de mobilitatea articulatiei gleno-humerale si a altor articulatii ce alcatuiesc centura scapulara (sterno-claviculara, interfata scapulo-toracica). Fracturile glenoidale si de corp scapular sunt tipic secundare unor traumatisme puternice si sunt foarte commune tinerilor si barbatilor de varsta adulta.

Clasificari. Fracturiale corpului scapulei Fracturi ale unghiului scapulei: Fracturi ale proceselor: fracturi de acromion, fracturi de coracoid.

Diagnostic. Cunoasterea mecanismului producerii ajuta atat la diagnostic, cat si la tratament. Examinarea fizica scoate in evidente umarul aplatizat, daca fractura implica spina scapulara sau acromionul. La palparea tesuturilor moi apare durere si sensibilitate locala. Pozitia típica in adductie a bratului si miscarile incomplete datorita durerii sunt semne diagnostice importante.Diagnosticul de certitudine se pune pe baza examenului radiologic si prin Computer Tomograf

fractura scapula

Tratament. Tratamentul de electie este cel ortopedic prin imobilizare in bandaj Dessault pentru 21-30zile,urmat de kinetoterapie.

Chirurgical este bazat pe gradul de deplasare. Recomandarea pt o interventie chirurgicala se face cand exista o deplasare mai mare de 1 cm sau o angulare mai mare de 40 grade. Placute cu mai multe suruburi sunt necesare pt a obtine reducerea fracturii. Suruburile fara placuta nu sunt intotdeauna suficiente, din cauza grosimii osului.

 farctura scapula operata

Leave a comment