Scroll Top
Strada Aviator Popisteanu, nr 16, Bucuresti
L-V: 8:00 – 19:00 / D: Inchis
fractura humerus proximal

Fractura de humerus proximal este o fractura frecventa a membrului superior , si mai ales la pacientii peste 65 de ani, 80% dintre aceste fracturi sunt fara deplasare (tratate cu aparate gipsat sau prin imobilizare in esarfa ). 20% sunt cu deplasare, si angulatie ( tratament chirurgical ) .

Clasificare. Fracturile humerusului proximal cu deplasare pot fi cu 2, 3 sau 4 fragmente. Aceste fracturi includ: capul humerusului, colul anatomic si chirurgical, tuberozitatea mica si pe cea mare. Fracturile complexe pot implica intreg humerusul proximal si sunt adesea asociate cu subluxatii sau dizlocatii ale ligamentelor glenohumerale.

Leziunii asociate: se poate asocia cu leziuni la nivelul vasele si nervii ( semnul drop wrist fiind cel mai intalnit si anume mana cazuta Simptome: umar dureros, sensibilitate locala, hematom . Pacientul rezista la miscarile umarului, la examinare, pana la aparitia durerii. Este foarte importanta examinarea nervului axilar si a plexului brahial care sunt foarte frecvent afctate.

DIAGNOSTIC: SE FACE PE BAZA EXAMENULUI CLINIC SI RADIOLOGIC

farctura humerus proximal operat

TRATAMENT: 1. Conservative sau nechirurgical in majoritatea fracturile ne deplasate in badaj de tip Dessault sau Collar and Cuff

2. Chirurgical : prin fixarea interna a osului cu tija intramedulare sau cu placa si suruburi si cateodata proteza depinde de caz

fractura humerus proximal

Leave a comment