Strada Aviator Popisteanu, nr 16, Bucuresti
L-V: 8:00 – 19:00 / D: Inchis

De ce apare apa la genunchi

apa la genunchi

“Apa la genunchi” este o expresie foarte des auzita de medici cand pacientii se prezinta la consultatie. Aceasta “apa” la genunchi este, de fapt, aculmularea de lichid in articulatia genunchiului, fiind un semnal de alarma ca ceva se intampla.

Sanatate la-ndemana cu dr. Tarek Nazer: Ce este guta si cum se trateaza

Cand apare apa la genunchi?

Cel mai frecvent excesul de lichid apare din cauza unui traumatism, entorsei, suprasolicitarii, gutei, rupturii unui ligament, leziunii de menisc sau in cazurile cronice, explica pentru Ziare.com dr. Tarek Nazer.

Din cauza tensiunii crescute intraarticulare a lichidului apar simptome precum durerea, edemul si redoarea articulara, acestea fiind si cauza pentru care pacientul ajunge la medic.

Cei mai multi pacienti cred ca extragerea lichidului prin punctie va rezolva problema, dar aceasta este o impresie gresita, deoarece lichidul se reface foarte repede daca nu este rezolvata si cauza initiala.

Sanatate la-ndemana cu dr. Tarek Nazer: Semne ca trebuie sa ajungi urgent la ortoped

Ce persoane sunt predispuse la aceasta afectiune?

La persoanele tinere apare mai des la cei care fac sporturi ce implica miscare rapida a articulatilor si traumatisme locale, dar si la persoanele obeze sau cu boli reumatice asociate.

La varstnici apare cand persoana sufera de artroza, mai ales ca un puseu acut dupa suprasolicitarea articulatiei.

Cum se pune diagnosticul?

Medicul ortoped va examina clinic genunchiul si va efectua examene complementare precum:

– Radiografia genunchiului pentru a exclude fractura;
– Rezonanta magnetica pentru a afla cauza initiala care poate fi o leziune de menisc sau de ligament;
– Teste de sange pentru a exclude o infectie intra-articulara;
– Uneori este necesara punctia aspirativa pentru a trimite lichidul extras la examen microscopic si culturi.

Sanatate la-ndemana: Suferi de artroza? Poti fi un meteorolog bun!

Tratamentul

Tratamentul variaza in functie de cauza initiala. Poate fi unul medicamentos cu antiinflamatoare, imobilizarea cu gips, orteza sau chirurgical pentru a trata problemele intra-articulare.

Aceasta problema nu poate fi neglijata si trebuie sa va prezentati la medic cat de repede posibil; neglijarea simptomelor duce la avansarea boli si distrugerea articulatiei in cazurile unei infectii.

Doctor ortoped Tarek Nazer, medic specialist ortopedie si traumatologie, specialist in chirurgie artroscopica, leziuni sportive si proteze personalizate. Medic ortoped cu experienta de cinci ani in unele dintre cele mai mari spitale din Anglia si vicepresedinte al Asociatiei Sanatate la Nivel European. Timp de doi ani a lucrat cu Phil Hirst, medicul echipei Manchester United.

Leave a comment