Strada Aviator Popisteanu, nr 16, Bucuresti
L-V: 8:00 – 19:00 / D: Inchis
Sindrom de tunel cubital

Sindromul de tunel cubital
Nervul ulnar are originea la nivelul plexului brahial ( zona umarului) si inerveza motor si senzorial parte din musculatura antebratului si a mainii. Cel mai frecvent nervul ulnar este afectat la nivelul cotului unde trece prin tunelul cubital. Sindromul de tunel cubital este a doua cea mai frecventa neuropatie compresiva si este mai des intalnita la barbati.

Medial view of healthy cubital tunnel vs. a compressed ulnar nerve in the cubital tunnel; ortho_cub-tun-rel-open_anat; AMuscsk_20140312_v0_004 SOURCE: ortho_cub-tun-rel-open_anat.ai

Cauze de aparitia al sindromulul cubital:

– Fibroza ce duce la constrictie osteofite osoase traumatism in timpul anesteziei generale artrita cotul golf
– Munca fizica intensa compresie directa fracturi luxatia cotului in urma punctiei venoase pentru recoltarea sangelui

Simptomatologie sindolmului de nerv cubital

Parestezie ( amorteala) la nivelul degetului mic si marginii ulnare a degetului inelar , exacerbate de flexie ( butonatul telefonului de exemplu).
Examinarea clinica poate arata atrofia musculaturii primului spatiu interdigital , degetul inlear si cel mic au aspect de “gheara” , scaderea capacitatii de prindere la nivelul mainii afectate.

sindrom de nerv cubital

Semnul Froment este adesea prezent in timpul examinarii clinice. Testul Tinel este folosit pentru diagnosticarea acestei afectiuni, astfel prin percutia cotului se reproduc simptomele . Flexia cotului peste 60 secunde poate determina exacerbarea simptomelor. Studiile de conducere nervoasa sunt folosite pentru confirmarea diagnosticului.

Tratament aplicat in sindromul de tunel cubital

Ortopedic: antiinflamatoare ( ibuprofen etc) , orteza de extensie la 45grade pe timpul noptii, modificarea activitatilor .
Aceste metode de tratament dau rezultate in aproximativ 50% din cazuri

Chirurgical:
– decompresia nervului ulnar
– decompresia nervului ulnar cu transpozitie anterioara.
– epicondilectomie mediala partiala.

pretul operatiei de eliberarea nervului cubital este 2000-2500 ron la un spital privat .

Leave a comment