Scroll Top
Strada Aviator Popisteanu, nr 16, Bucuresti
L-V: 8:00 – 19:00 / D: Inchis

Celulele stem sunt cele care au potentialul de a se metamorfoza in alte tipuri de celule in organism. Creeaza tesuturi noi sau repara structurile afectate, fiind baza celulelor specifice din care se face orice organ al corpului.

Medicii ortopezi au reusit sa se foloseasca de acestea si in domeniul lor, obtinand celule stem din maduva osoasa si folosindu-le pentru a realiza tesuturi noi cum ar fi ligamente sau tendoane, explica pentru Ziare.com doctorul ortoped Tarek Nazer.

In plus, celulele stem ajuta si la refacerea cartilajului articular. Aceasta este cea mai noua metoda de tratament in lumea ortopediei si se bazeaza pe regenerarea tesuturilor si incercarea de a evita tratamentele chirurgicale mari.

Cum se obtin?

Celulele stem se obtin din creasta iliaca; folosind un ac se patrunde direct in os si se recolteaza sangele. Sangele recoltat este pus la centrifugat si ulterior se obtin celulele stem mezenchimale si factorii de crestere. Apoi, se injecteaza in zona afectata activandu-se automat, celulele stem se transforma in celule progenitoare care sunt noua generatie de celule ce vor lua locul tesuturilor sau cartilajului distrus.

Sanatate la-ndemana cu dr. Tarek Nazer: Ce este ruptura de tendon achilian si cum se trateaza

Ce poate fi tratat prin celulele stem?

In momentul actual aceste celule pot fi folosite pentru:

– fracturile cu pseudoartroza, unde celulele stem se transforma in celule progenitoare, apoi in osteoblaste ce se maturizeaza si formeaza osteocitele (osul matur). Prin aceasta tehnica se evita operatiile in cazurile de pseudoartroza.

– refacerea cartilajului deteriorat si combaterea artrozei. Deteriorarea cartilajului duce la schimbari degenerative ale suprafetei articulare si la aparitia artrozei, celulele stem sunt folosite pentru a ajuta la cresterea unui cartilaj nou sau cel putin ajuta la refacerea cartilajului afectat.

– ligamentele si tendoanele. Celulele stem mezenchimale ajuta la vindecarea mai rapida si mai eficenta a leziunilor de ligamente si de tendone prin dezvoltarea de celule specifice pentru refacerea tesuturilor.

Sanatate la-ndemana: Suferi de artroza? Poti fi un meteorolog bun!

Unde se poate face?

“Din pacate, in Romania, nu sunt multi medici care folosesc metoda asta, fiind foarte noua si moderna, eu am avut ocazia de a invata si a practica aceasta tehnica in Marea Britanie. Este o metoda simpla si sigura si se poate efectua la orice spital dotat cu o sala de operatii si conditii aseptice, rezultatul fiind mult mai eficace la persoanele tinere”, ne-a spus medicul.

Doctor ortoped Tarek Nazer, medic specialist ortopedie si traumatologie, specialist in chirurgie artroscopica, leziuni sportive si proteze personalizate. Medic ortoped cu experienta de cinci ani in unele dintre cele mai mari spitale din Anglia si vicepresedinte al Asociatiei Sanatate la Nivel European. Timp de doi ani a lucrat cu Phil Hirst, medicul echipei Manchester United.

Leave a comment