Scroll Top
Strada Aviator Popisteanu, nr 16, Bucuresti
L-V: 8:00 – 19:00 / D: Inchis
fractura radius si ulna

Radiusul este un os lung, situat in partea laterala a antebratului. El prezinta un corp (diafiza) si doua epifize. Ulna este un os lung, situat in partea mediala a antebratului, are un corp (diafiza) si doua epifize. Fractura la nivelul aceste oase este destul de frecvent intalnita si la copii dar tratamentul cateodata difera de la copii la adulti

Mecanism de producere. Ambele oase se fractureaza atunci cand forta impactului trece prin ele. Fracturile pot fi la diferite niveluri. Intr-un procent mare se produc printr-o lovitura directa puternica,prin forte de indoire care apar in urma unui traumatism prin cadere, sau prin forte de rasucire cand antebratul este rotat la maxim intern sau extern.

Simptomatologie: durere la nivelul antebratului, deformare regiunii, inflamatie locala,crepitatii osoase,imposibilitatea de a misca antebratul. Este foarte important mecanismul producerii.

Diagnostic.Din punct de vedere radiologic, incidenta antero- posterioara si laterala a antebratului sunt suficiente.

fractura radius si ulna

Clasificare: fracturile pot fi: proximale, mijlocii,sau in 1/3 distala, deplasate/angulate, cominutive,etajate, deschise/inchise.

Tratament:

1. Ortopedic:
– sub varsta de 10-12 ani si consta in reducere inchisa si atela antebrahiopalmara, 4 saptamani sau depinde de varsta copilului in general jumatate varstei pana la 8 ani .
– in fracturile fara deplasare si consta in imobilizare in atela antebrahiopalmara 4saptamani,cu mana in pozitie neutra si cotul la 90 de grade.
-in fracturile izolate de ulna(fracturile de aparare).Este acceptata lipsa unei reduceri perfecte,rezultatul in timp fiind foarte bun.

gips

2. Chirurgical:
– la adulti,in fracturile cu deplasare este tratamentul de electie si consta in reducere deschisa si fixare interna, cu placute si suruburi sau cateodata cu brose flexibile mai ales la copii . Ambele oase fiind fracturate, se practica doua incizii separate centrate pe cele 2 oase, rareori fracturile putand fi abordate printr-un singur abord.
Pentru radius exista 2 tipuri de abordare , medicul curant alegand unul dintre ele in functie de particularitatea cazului.Principiile osteosintezei urmaresc refacerea concavitatii radiusului(este esentiala pentru miscarea de pronatie si supinatie , refacerea lungimii oaselor,fixarea cat mai ferma(de aceea in prezent se folosesc placi speciale blocate,suruburile fixandu-se in placa si os).

farctura radius si ulna operata
Postoperator se imobilizeaza intr-o atela ABPD cu mana in pozitie neutra si cotul la 90 de grade, durata de imobilizare depinzand de materialele de osteosinteza alese.In cazul placilor blocate,daca se respecta principiile osteosintezei,postoperator nu este necesara imobilizarea.
Recuperarea dureaza 45 de zile.Reducerea si osteosinteza permit o fixare ferma,o rata mai buna de consolidare si o recuperare rapida cu reintegrarea psiho-sociala si familiala a pacientului.

Leave a comment